U Švajcarskoj referendum o ukidanju pretplate za javne servise

referendum

Bern, 19. februar 2018. – Evropske medijske organizacije zabrinute su zbog mogućeg ugrožavanja informisanja javnosti.

Švajcarci će 4. marta odlučivati na referendumu o ukidanju plaćanja takse za javne medije, što evropske medijske organizacije vide kao ugrožavanje informisanja javnosti i demokratskih vrijednosti, preneo je portal media.ba.

Taksu je prikupljala kompanija Billag, pa se i inicijativa za ukidanje izdataka zove NoBillag.

U zemlji jezičkih i kulturnih razlika, javni servisi koje vodi SRG SSR garantuju pristup informacijama na sva četiri jezika (švajcarskom nemačkom, francuskom, italijanskom i retoromanskom) ali osigurava i socijalnu inkluziju i ujedinjenost društva.

Javni servisi kroz svoje online, digitalne i kanale za zemaljsko emitovanje: RSI, RTR, RTS, SRF i SWI, plasira pouzdane vesti i kvalitetno novinarstvo. Njihova misija je takođe da produkuju edukativni i zabavni sadržaj, čuvaju slobodu informisanja i omoguće razvoj informisane javne sfere“, piše Evropska federacija novinara i dodaje kako će pristup informacijama biti otežan osobama sa invaliditetom, budući da javni mediji imaju prilagođen program.

Godišnja medijska pretplata ne finansira samo javni servis, nego i 34 televizijske i radijske stanice širom zemlje u sva četiri govorna područja.

Od toga devet radiostanica obavljaju funkciju community medija što je definisano po švajcarskom zakonu o RTV emitovanju i namenjeno je osiguranju otvorenog pristupa medijskoj produkciji i treningu, proizvodnji raznovrsnog lokalnog sadržaja na neprofitnom principu. Hiljade volontera, uključujući i doseljenike, su uključeni u produkciju sadržaja na programima koji se emituju na više od 25 jezika.

Lokalna i nekomercionalna produkcija ne bi preživela bez finansiranja od građana, a ukidanje plaćanja takse bi ugrozilo raznovrsnost i kvalitet informacija, poručuju iz Svetske asocijacije community radioemitera, Community medijskog foruma Evrope, Evropske unije emitera i Evropske federacije novinara, i dodaju kako bi prihvatanjem NoBillag inicijative Švajcarska bila jedina evropska zemlja bez javnih medija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…