U Srbiji zbog zagađenja vazduha prevremeno umru 9.773 osobe godišnje

Zagađenje vazduha

Beograd, 04. oktobar 2021. – U Srbiji zbog zagađenja vazduha prevremeno umru 9.773 osobe godišnje, rekao je Vladimir Đurđević iz Meteorološkog instituta, pozivajući se na dokument Program zaštitite kvaliteta vazduha.

On je rekao da prema WEM scenariju, koji predviđa samo poštovanje domaćih pravila o zagađenju vazduha, među kojima i Nacionalni plan o smanjenju emisija, koji se odnosi samo na odsumporavanje u termolelektranama i na velika ložišta (ne i individualna ložišta i automobile), broj smrtnih slučajeva bi bio manji za 2.400.

Đurđević je istakao da bi, u slučaju da se primeni scenario WEM C, što je scenario bez prekoračenja dozvoljenih granica za određene čestice, umrlojoš 1.972 osobe manje u odnosu na WEM scenario, a broj  umrlih od zagađenja vazduha bi pao na 5.041.

Za četvrtinu smrti zbog zagađenja vazduha odgovorna je isključivo država, jer je ona nadležna da donese mere za termoelektrane i velika ložišta.

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović rekao je da se od oktobra do marta uvek javlja povišeno zagađenje PM česticama.

Izveštaj o kvalitetu vazduha, kako je naveo Jovanović, pokazuje da se stanje nije promenilo i da to pokazuje da institucije zadužene da smanje zagađenje vazduha ne rade svoj posao.

Jovanović je istakao da je sumpor-dioksid, kao supstanca u koncentracijama štetnim po zdravlje, eliminisan u Evropi, ali da je u Boru zabeležena i 25 puta veća koncentracije od predviđenog maksimuma, kao i da su prekoračenja PM 10 čestice izmerena na 25 od 46 mernih mesta, a da je u Smederevu na mernom mestu prekoračenja bilo 148 dana za godinu dana.

Profesorka Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju istakla je da se 70 odsto elekrtrične energije dobija iz prljavog uglja – lignita i da se u Srbiji godišnje spale 32 miliona tona tog uglja.

Kako je rekla, od lokalnog lekara čula je da je u Boru i Majdanpeku 16 odsto stanovništva bolesno od neke vrste kancera.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…