1. Početna
  2. Društvo
  3. U Srbiji više od 18.000 beskućnika

U Srbiji više od 18.000 beskućnika

beskućnik

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 445 primarnih beskućnika, u koje spadaju lica koja žive na otvorenom (npr. u parkovima), i oko 17.800 sekundarnih beskućnika koji su smešteni u nehigijenskim naseljima i objektima nastanjenim iz nužde, pokazuje publikacija „Beskućnici“ koja je 10. oktobra predstavljena u Beogradu. Najviše beskućnika registrovano je u Beogradu (39%), najmanje u Vojvodini (14%), a među njima su podjednako zastupljeni muškarci i žene.

Prema rečima autorke publikacije, profesorke Filozofskog fakulteta Mirjane Bobić, studija je nastala s ciljem da skrene pažnju javnosti na femomen beskućništva i podstakne medije, nevladin sektor i donosioce odluka na zajedničko delovanje u rešavanju i prevenciji tog problema.

Pokušala sam da iza popisnih podataka dođem do marginalizovanog pojedinca i načina na koji je moguće izvršiti njegovu integraciju u društvo. Ljudi koji pripadaju kategoriji beskućnika osećaju se odbačenim, stigmatizovanim i kriminalizovanim od većine, što ih dodatno isključuje iz zajednice„, rekla je Bobić.

Ona je ocenila da beskućništvo ima veze sa povlačenjem države blagostanja i opadanjem društvene solidarnosti.

Pojam beskućnika obuhvata one koji nemaju adekvatan krov nad glavom, izvore prihoda kao i korisnike prihvatilišta, svratišta i sigurnih kuća. Najveći broj beskućnika registrovan je u Beogradu – nešto više od 7.100 lica. Po broju beskućnika, prednjače gradske opštine Novi Beograd, Palilula i Čukarica„, kazala je autorka.

Ona je dodala da je najmanje beskućnika registrovano u Vojvodini kao i da su žene i muškarci pođednako zastupljeni u toj kategoriji stanovništva.

Beskućnici u većini žive u gradskim sredinama (63% ukupnog broja) a tipičan beskućnik je muškarac star između 55 i 59 godina, niskog obrazovanja, nezaposlen ili zaposlen na slabo plaćenom poslu, često zavisnik od alkohola, droge ili kocke.

U grupi primarnih beskućnika najviše je sredovečnih – muškaraca od 55 do 59 godina i žena od 45 do 49 godina, dok su kod sekundarnih najbrojniji mladi i 23% ih je staro do 14 godina.

Kako je navedeno, svaki peti beskućnik je star između 45 i 59 godina a svaki deseti je stariji od 70 godina.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Zoran Jančić rekao je da je publikacija „Beskućnici“ jedna od prvih koja taj fenomen obrađuje u celini a na osnovu popisnih podataka.

Autorka je analizirala socio-ekonomske, demografske i druge karakteristike te kategorije stanovništva, pružajući na taj način osnov za kreiranje adekvatne politike koja će se baviti njihovim položajem„, ocenio je Jančić.

On je najavio da će do kraja godine biti objavljeno još devet publikacija koje će na osnovu podataka popisa iz 2011. godine analizirati ranjive društvene kategorije, poput dece, izbeglica, osoba sa invaliditetom i Roma.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…