U Srbiji registrovano 107 političkih partija

Srbija je u novu 2016. ušla sa 107 registrovanih partija, a prošle godine ih je registrovano sedam, piše u Registru političkih partija.

Poslednja registrovana partija je Srpsko ruski pokret, čije je rešenje o upisu doneto 17. decembra prošle godine.

Sedište te stranke je u Zemunu, a zastupnik Slobodan Dimitrijević.

Prošle godine je registrovano ukupno sedam novih političkih partija, a među njima su "Slovaci napred", Narodni pokret Drina-Dinara-Dunav (NPDDD) i Srpski pokret Dveri,  Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovica, Republikanska stranka- politicka stranka madarske nacionalne manjine i Alternativa za promene – politicka stranka albanske nacionalne manjine. 

Pre preregistracije stranaka, koja je obavljena 2009. godine, u Srbiji je postojalo oko 600 političkih stranaka.

Političku stranku može osnovati najmanje 10.000, a političku stranku nacionalne manjine najmanje 1.000 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije.

Politička stranka se osniva na osnivačkoj skupštini donošenjem osnivačkog akta, programa, statuta i izborom lica ovlašćenog za zastupanje.

Prijavu za upis političke stranke u Registar političkih stranaka podnosi lice ovlašćeno za podnošenje prijave za upis u Registar u roku od 30 dana od dana osnivanja.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…