U Srbiji povećan broj napada na LGBT+ osobe

Foto: twitter.com/dasezna

Beograd – U Srbiji su prošle godine prijavljena 94 napada na LGBT+ populaciju što je najveći broj za šest godina i 13 odsto više u odnosu na prethodnu 2021.

To je rečeno na predstavljanju Izveštaja o transfobiji i homofobiji u Srbiji prošle godine.

Ana Petrović iz udruženja „Da se zna“ koje je sprovelo istraživanje kazala je da je u tim napadima 21 osoba povređena, a većina tokom Evroprajda u Beogradu septembra prošle godine.

„Najveći broj napada tokom godine dogodio se u Beogradu“, rekla je Petrović i dodala da su na jugu Srbije zabeleženi „stravični slučajevi institucionalnog nasilja“.

Bojan Lazić iz udruženja „Da se zna“ je kazao da se najveći broj napada na LGBT+ osobe dogodio tokom avgusta i septembra 2022. što, po njegovim rečima, ima veze sa Evroprajdom u Beogradu.

Na dan kada je bila šetnja (Evroprajda) 14 osoba je napadnuto, a šest ljudi je dobilo teške telesne povrede“, naveo je Lazić.

Izveštaj pokazuje da LGBT+ osobe nemaju poverenja u policiju i tužilaštvo, i da se kada im je ugrožena bezbednost, najčešće obraćaju udruženju „Da se zna“, a ne institucijama.

Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je rekao da su prava LGBT+ osoba „tema koja mora biti u fokusu“.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…