U Srbiji postoji stalni porast govora mržnje

mediji

Beograd, 20. april 2021. – Živimo u društvu gde postoji tolerancija prema govoru koji je neprihvatljiv, rečeno je prilikom predstavljanja Izveštaja o upotrebi govora mržnje u medijima u Srbiji.

Autorka Izveštaja, profesorka beogradskog Pravnog fakulteta Ivana Krstić ocenila je da je sudska praksa nedovoljno ujednačena i da sudovi daju prevagu slobodi izražavanja u odnosu na govor mržnje, jer postoji stav da je srpsko društvo tolerantnije na određeni govor.

Ivana Krstić je navela da je najviše prijava građana podneto protiv televizija Pink i Hepi, koje emituju rijaliti programe, ali da ih je Regulatorno telo za elektronske medije sve odbilo, kao nepotpune.

Prema rečima Ivane Krstić, u Srbiji postoji stalni porast govora mržnje, javne ličnosti koriste zapaljiv govor, dok se na društvenim mrežama govor mržnje ne sprečava.

U medijima nema mnogo tekstova koji se mogu okarkaterisati kao govor mržnje kada se gledaju pojedinačno, ali se, ukoliko se posmatra uređivačka politika, može zaključiti da je govor mržnje sveprisutan, ocenila je Ivana Krstić.

Ona je izjavila da postoji veliki broj tekstova koji doprinose negativnom stereotipu prema određenim grupama, nacionalnim manjinama i politici susednih država.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…