U Srbiji postoji 2,26 miliona stambenih zgrada

Foto: unsplash.com

Beograd – U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada.

To se navodi u publikaciji „Stambene zgrade„, u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

U strukturi stambenih zgrada, prema vrsti, najviše su zastupljene porodične kuće sa jednim stanom, 87,7 odsto, zatim porodične kuće sa dva stana, 8,3 odsto, dok je učešće zgrada sa tri i više stanova u ukupnom broju stambenih zgrada 4,0 odsto.

Posmatrano prema godini izgradnje, najveći broj stambenih zgrada izgrađen je od 1961. do 1980. godine – 745.485 zgrada.

U kategoriji najstarijih zgrada, a to su one koje su izgrađene pre 1919. godine, ima 59. 841 zgrada i to najviše u Vojvodini, 40.618.

Posle 2000. godine izgrađeno je 242.015 stambenih zgrada, najviše u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a najmanje u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Popis je pokazao da najviše ima zgrada u kojima su svi stanovi smešteni u prizemlju, pošto je ukupno popisano 1,89 miliona prizemnih zgrada ili 84 odsto od ukupnog broja zgrada.

Zgrada sa 10 i više spratova ima 1.269, i one su uglavnom skoncentrisane u Beogradu, gde je ovakvih zgrada 720.

Ogromna većina, odnosno 88,4 odsto ili 1,99 miliona zgrada je izgrađeno od opeke, betona ili kamena, 141.495 od naboja, pletera ili dasaka, 79.719 od ćerpiča a 41.372 zgrade su izgrađene od drveta.

Posmatrano prema regionima, najveće učešće zgrada izgrađenih od čerpića, naboja, pletera ili dasaka zabeleženo je u Vojvodini, dok ih u Beogradskom regionu ima najmanje i njihovo učešće je gotovo zanemarljivo.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…