U Srbiji osnovano strukovno udruženje „Ženski pravosudni centar“

sudijski čekić
Foto: pixabay.com

Beograd – Više od dve trećine sudija u Srbiji su žene, a njih 16 osnovalo je Ženski pravosudni centar.

Udruženje su osnovale sutkinje sa dugogodišnjim iskustvom, posvećene i motivisane za poštovanje i primenu principa jednakog pristupa pravdi za sve i zabrani svih vrsta diskriminacije.

Ženski pravosudni centar je osnovan po uzoru na slična strukovna udruženja u Francuskoj i Americi, sa ciljem da promovišu i unaprede vladavinu prava, nezavisnost i samostalnost sudijske funkcije, rodnu ravnopravnost, kao i da podignu svest o značaju zaštite i podrške grupa kao što su deca, žene, stare i osobe sa invaliditetom.

Udruženje će posebno biti posvećeno borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, gde će pratiti postupke koji se vode za ta krivična dela, zalagaće se za prevazilaženje izazova koji postoje u zaštiti i podršci žrtvama tokom trajanja sudskog postupka. Na tu temu sprovodiće i istraživanja sa ciljem unapređenja sudske prakse.

Osnivačice udruženja su  iz različitih delova zemlje, tako da su tu sutkinje iz Niša, Novog Sada i Beograda, sutkinje Viših i Apelacionih sudova.  Predsednica udruženja je Ivana Ramić, sutkinja Višeg suda u Beogradu.

U planu im je da se oglašavaju i povodom medijskog izveštavanja koje je često ide na štetu ne samo žrtava rodno zasnovanog nasilja nego negativno utiče i na sam postupak i na širu javnost.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…