U Srbiji oko 140.000 pacijenata sa psorijazom

Foto: pixabay.com

Beograd – Udruženje Pacijenti protiv psorijaze 3P ove nedelje obeležava Evropsku nedelju psorijaze, koja ima za cilj podizanje svesti građana o ovoj teškoj bolesti.

Načelnik dermatologije KBC Zvezdara Predrag Majcan kaže za Tanjug da je u Srbiji trenutno pet lekova na listi koji su dostupni svim građanima o trošku RFZO i navodi da su dva leka bila na listi ranije, a da su tri ušla na listu poslednjih nekoliko meseci.

Time je Srbija postala jedna od zemalja koja za pacijente koji boluju od težeg oblika psorijaze ima najsavremenije terapije, iste one koje se koriste u svim zapadnim zemljama„, ističe dr Majcan.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je u Srbiji prevalencija psorijaze oko dva odsto, što znači da imamo oko 140.000 pacijenata sa psorijazom.

Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje ima i određene osobine sistemske bolesti i mnoge značajne komorbiditete. Pacijenti koji boluju od psorijaze, naročito od težih formi bolesti, imaju mnogo veći rizik da obole od dijabetesa, infarkta srca, metaboličkog sindroma, artritisa, kao i zapaljenskih bolesti creva„, ukazao je Majcan.

Predsednik Udruženja pacijenti protiv psorijaze 3P Vladimir Kecić naglašava da je veoma važno da se svi koji boluju od psorijaze obrate dermatologu i razgovaraju o mogućnostima lečenja.

Ako pacijent dobije adekvatnu terapiju bolest se može staviti pod kontrolu i komplikacije se mogu sprečiti. Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, a  od nedavno na listi su i oni koji su nedostajali da bi lečenje bilo potpuno„, kaže Kecić.

Kako navodi, na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze.

Pored dostupnih mogućnosti lečenja, i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Zato je značajno da pacijenti dobiju odgovarajuću terapiju, oslobode se promena na koži, ali i  smanje rizik od razvoja drugih oboljenja i dalje, što je je veoma značajno za pacijente – poboljšaju kvalitet života i nesmetano obavljaju socijalne i profesionalne aktivnosti„, istakao je Kecić.

Najavio je da će povodom Evropske nedelje psorijaze u Beogradu 29. maja biti organizovana konferencija posvećena značaju inovativnih terapija u lečenju psorijaze i unapređenju odnosa između lekara i pacijenta, kako bi pacijenti dobili potrebne terapije koje su o trošku RFZO.

Cilj je se podigne svest u javnosti, među pacijentima, ali i među lekarima, da osobe sa psorijazom danas imaju na raspolaganju efikasne i bezbedne lekove i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma psorijaze”, kaže Kecić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…