U Srbiji nema sistemske, organizovane torture

U Srbiji tortura ne postoji kao sistemska, organizovana, podsticana pojava, međutim postoje  pojedini slučajevi zlostavljanja koji postaju tolerisani od strane državnih organa, rekao je zamenik  Zaštitnika građana Miloš Janković.

Janković je, na konferenciji povod Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, naglasio da pitanje borbe protiv torture nije pitanje ispunjavanja međunarodnih obaveza Srbije, već pitanje dostojanstva svih nas i demokratskog odličja našeg društva.

Tokom sprovođenja projekta „Od kršenja do stvaranja zakona“ u kome su osuđenici prvi put bili pitani za mišljenje o tome kako da se unapredi njihov položaj, više od 1.000 osuđenika se izjasnilo da je unapređenje zdravstvene zaštite u zatvorima apsolutni prioritet.

Rukovodilac nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Jelena Unijat kaže da lekari u zatvorima nemaju dovoljno slobode, jer nisu deo ministarstva zdravlja već ministarstva pravde.

Zaštitnik građana dao je preporuku da se zdravstvena služba u zatvorima izmesti iz ministarstva pravde u ministarstvo zdravlja„, rekla je Unijat.

Ona je navela da u zatvorskim jedinicama ne postoji dovoljno lekara i medicinskih sestara, da se ne beleže i opisuju povrede koje su nastale pod merom prinude.

Ako se povreda nastala tako ne zabeleži i dobro opiše ceo sistem pada u vodu„, rekla je Unijat. Ona je dodala da u zatvorima postoje problemi sa nabavkom lekova koja je centralizovana i dodala da je primedeno da određeni boj zatvorenika ima i mentalne smetnje i da ih treba izmestiti iz redovnog smeštaja.

Na značaj uloge lekara u sprečavanju torture u zatvorima ukazao je predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Nešić.

On je rekao da lekari u zatvorima postoje samo na papiru i da pomoć zatvorenici od njih nemaju i kao primer naveo pobunu u zatvoru u Nišu 2006. godine.

„Evropski sud za ljudska prava je doneo presudu da Srbija nije procesuirala moguću torturu nad 37 osuđenika za vreme pobune i za ovaj propust moraće da plati 135.000 evra“, rekao je Nešid.

Predstavnici tri nevladine organizacije Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i ApsArt Centar izradili su predlog novog pravilnika i uputstva kojim se može značajno unaprediti rad zdravstveni službi u zatvorima.

Izvor: Tanjug/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…