U Srbiji je pravo za pristup informacijama ugroženo

pristup informacijama od javnog-značaja

Beograd, 28. septembar 2021. – Koalicija za pristup informacijama od javnog značaja – SpiKoalicija, ocenila je da je u Srbiji pravo za pristup informacijama ugroženo, a najavljene izmene zakona ne rešavaju sve bitne probleme.

Ta koalicija, koju čini 16 nevladinih organizacija, konstatovala je, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, da građani Srbije ni u proteklih 12 meseci nisu mogli da ostvare svoje ustavno i zakonsko pravo u mnogim bitnim slučajevima.

Napretka nije bilo kada je reč o dugogodišnjim nerešenim problemima, uključujući neizvršavanje rešenja Poverenika za informacije, odsustvo odgovornosti zbog takvog kršenja zakona i Vladino ignorisanje zahteva za pristup informacijama. Povodom izveštaja Poverenika za 2020. godinu, Skupština još uvek nije donela zaključke, ukazala je SpiKoalicija.

Kako je naglašeno, pandemija kovida iskorišćena je za dodatno sužavanje prava javnosti da zna, tako što su informacije o svim nabavkama povezanim sa pandemijom proglašene za tajnu, a obimne izmene i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na koje se čeka godinama, još uvek nisu dovedene do kraja.

Predlozi koje je Koalicija dala tokom javne rasprave doprineli su značajnim unapređenjima novog nacrta ovog akta u odnosu na prethodne verzije. Međutim, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu još uvek nije objavilo razloge za neprihvatanje drugih predloga sa javne rasprave, napominje ta koalicija.

Oni podsećaju da još uvek čekaju rešenja Poverenika po žalbama protiv Ministarstva zbog nepostupanja po zahtevima u vezi sa izradom nacrta zakona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…