U Srbiji identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima

Beograd, 14. oktobar 2016. – Od početka godine u Srbiji su identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih su većina žene i devojke, saopštila je nevladina organizacija Astra, koja se bavi problemom trgovine ljudima i različitim oblicima eksploatacije.

Kako se navodi u saopštenju povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u 10 slučajeva žrtve su bile maloletne.

NVO Astra ističe da je neophodno hitno usvajanje strategije i akcionog plana za prevenciju i suzbijanje trgovine ljudima i zaštitu žrtava, jer je prethodna strategija istekla još 2011.

Kako se dodaje potrebno je raditi i na unapređenju procesa identifikacije žrtava eksploatacije, da sudije, tužioci i advokati primenjuju pristup koji će biti u potpunosti orjentisan na prava žrtve kako one ne bi bile izložene ponovnoj traumi i pretnjama i kako bi im se omogućila naknada štete.

Policija i tužilaštvo trebalo bi da poštuju period reflekcije žrtve, a država da konačno omogući urgentni smeštaj i kreira programe reintegracije i socijalne inkluzije za žrtve eksploatacije.

"Iz godine u godinu dočekujemo Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, sa poražavajućim brojkama žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, nezavidnim rezultatima u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, neadekvatnim rešenjem pitanja izbeglica i identifikacije žrtava među tom populacijom", navodi se u saopštenju.

Kako tvrdi ta organizacija, u Srbiji ne postoji dovoljno političke volje u oblasti suzbijanja trgovine ljudima što, kako se navodi, pokazuje činjenica da Republika Srbija nije predložila kandidata na ovogodišnjim izborima za članove GRETE (Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima), "iako je Savet Evrope pozvao našu zemlju da to učini".

Putem ASTRA SOS telefona od januara do septembra ove godine primljeno je više od 2.000 poziva od 285 novih klijenata i identifikovano 12 punoletnih žrtava trgovine ljudima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…