U Srbiji 17 lokalnih samouprava nema monitoring za praćenje zagađenja vazduha

Foto: mc.rs

Beograd – Meteorolog Milenko Jovanović izjavio je da je vazduh u Beogradu ove godine zagađeniji nego 2021. godine i da je on trenutno najzagađeniji grad u Evropi i istakao da taj problem više ne sme biti „pod tepihom“.

Strašno je što je od 2013. do 2021. godine doneto samo sedam Planova kvaliteta vazduha koje donosi lokalna samouprava. To je skandalozno„, rekao je Jovanović na javnom čitanju Izveštaja o kvalitetu vazduha u Medija centru.

On je dodao da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine bilo dužno da reaguje i predstavi u Izveštaju kako treba da se ponaša prema lokalnim samoupravama koje ne poštuju zakon i ne donose planove za rešenje za zagađenja.

Takođe je rekao da 17 gradova u Srbiji Subotica, Kraljevo, Leskovac, Kruševac i drugi nemaju monitoring za praćenje zagađenja vazduha.

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić rekao je da je „dramatično“ pogoršanje vazduha u Užicu i Beogradu, jer je u tim gradovima došlo do prekoračenja PM čestica.

Vlada Srbije je usvojila Izveštaj u kojem je zabeleženo da su 2015. godine zbog zagađenja prerano preminule 9.773 osobe„, kazao je on.

Pulmolog Dragana Jovanović rekla je da je povećanje nivoa PM čestica povezano sa rizikom od sedam vrsti raka.

Rak pluća, maligni tumor plućne maramice, karcinom analnog dela i tankog creva, mozga, usne, usne duplje i ždrela i karcinom grla„, rekla je ona.

Jovanović je dodala da ukoliko bi se smanjilo zagađenje, životni vek bi mogao da se produži za skoro dve godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…