1. Početna
  2. Vesti
  3. U Srbiji 1.000 novih migranata dnevno

U Srbiji 1.000 novih migranata dnevno

Od početka juna svakog dana više od 1.000 ljudi, bežeći od sukoba, prelazi preko Grčke kroz Makedoniju i Srbiju, u nastojanju da stigne do zemalja zapadne i severne Evrope, ukazao je 1. jula Visoki komesarijat UN za izbeglice UNHCR u izveštaju „Morski put do Evrope – prelaz Mediteranom u doba izbeglica“.

Ovako veliki broj posledica je kako povećanja ukupnog broja migranata, tako i promene rute, koja od ove godine sve češće vodi preko Grčke. UNHCR upozorava da su kapaciteti za prihvat migranata u Srbiji nedovoljni, sa samo 3.000 mesta.

Iz Srbije najčešće migranti odlaze u Mađarsku, čije vlasti su najavile izgradnju ograde na granici, a saradnja u oblasti migracija je i na dnevnom redu posete premijera Srbije Budimpešti 1. jula. Prethodno su ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske 30. juna postigli dogovor o zajedničkim merama suzbijanja iregularnih migracija.

U prvoj polovini 2015. zabeležen je rekordni broj od 137.000 migranata koji su preko Mediterana prešli u Evropu, što je 83% više nego u istom periodu prošle godine.

Pored ukupnog povećanja broja migranata preko Mediterana, na njihov povećani priliv u Srbiju uticala je i promena rute, budući da je u 2014. najveći broj išao preko Italije, dok je u prvoj polovini ove godine na značaju dobio takozvani istočni mediteranski put, preko Turske i Grčke, i dalje preko Balkana ka zapadnoj i severnoj Evropi.

Tako je u Italiju u 2014. došlo 170.000 migranata, a u Grčku skoro četiri puta manje – 43.500. U prvih šest meseci ove godine, ove dve zemlje su izjednačene – 67.500 u Italiju i 68.000 u Grčku.

UNHCR ukazuje da je u junu zabeleženo drastično povećanje broja novih migranata preko istočne trase, kojom svakog dana prelazi više od 1.000 ljudi, što je pet puta više nego nekoliko sedmica ranije.

Najveći deo migranata beži iz ratom i sukobima zahvaćenih zemalja, poput Sirije, Avganistana, Iraka i Somalije. Za istočni mediteranski put koji uključuje Srbiju taj procenat je 85%. Reč je dakle o ljudima koji imaju pravo da traže azil.

Tim pre se postavlja pitanje kapaciteta za prihvat migranata, gde je Srbija posebno nepripremljena. Kako se navodi u izveštaju UNHCR, Makedonija i Srbija imaju zajedno manje od 3.000 prihvatnih mesta, a samo u prvim sedmicama juna došlo je oko 19.000 ljudi. To posebno utiče na osobe sa posebnim potrebama, uključujući decu bez pratnje, koja su izloženija riziku od zloupotreba.

Izvor:euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…