U romskim naseljima obezbediti neophodne infrastrukturne uslove i higijenska sredstva za suzbijanje korona virusa

Asocijacija koordinatora za romska pitanja

Valjevo, 20. mart 2020. – U cilju suzbijanja COVID-19 Asocijacija koordinatora z romska pitanja apeluje na nadležne institucije da se u romskim naseljima, koja su najugroženija u Srbiji, hitno obezbedi pijaća voda kao i električna energija.

Asocijacija koordinatora za romska pitanja (AOC) je strukovno udruženje osnovano 2014. godine od strane koordinatora za romska pitanja, koji rade u jedinicama lokalne samouprave. Cilj Asocijacije je razvoj i zaštita ljudskih i manjinskih prava, posebno prava romske nacionalne manjine.

U Srbiji postoji 593 romskih, segregisanih naselja u kojima živi preko 70% romske populacije u Srbiji”, navode iz Asocijacije u saopštenju i dodaju da razlika postoji i između uslova stanovanja Roma i Romkinja i drugih ranjivih grupa.

Kvalitet stambenih objekata u kojima žive Romi i Romkinje, kao i interno raseljena lica znatno je lošiji u poređenju sa drugim raseljenim licima”, podsećaju iz Asocijacije.

Poređenje stambenih uslova pokazuje da oko 73% Roma i Romkinja ima manje od 10 m2 po članu domaćinstva u odnosu na oko 26% neromskog stanovništva, dok skoro 54% romskih domaćinstava ne poseduje kupatilo u kući prema nešto manje od 10%”, kaže Dragan Gračanin. predsednik Upravnog odbora Asocijacije.

Gračanin skreće pažnju i na podatke iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2016-2025.

Asocijacija pruža tehničku podršku svim relevantnim akterima, međunarodnim organizacijama, odgovarajućim resornim ministarstvima, gradovima i opštinama i regionalnim partnerima za sprovođenje i praćenje programa i politika uključivanja Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstva, antidiskriminacije i smanjenja siromaštva romske nacionalne manjine.

Naime, u dokumentu koji je usvojila Vlada Republike Srbije ocenjuje se da “loša infrastrukturna opremljenost naselja, neredovno odnošenje čvrstog komunalnog otpada iz naselja, ali i specifični problemi sa visokim podzemnim vodama, rizicima izlivanja neregulisanih tokova i sl., mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema stanovnika”.

Opravdanost apela, Asocijacija potkrepljuje i zvaničnim podacima koji govore da “u 38% romskih naselja nijedan stambeni objekat nije priključen na vodovodnu mrežu, u 32% naselja objekti su delom priključeni, dok je u 30% naselja više od dve trećine objekata priključeno na vodovodnu mrežu”.

U 74% naselja nijedna kuća/stambena jedinica nije priključena na kanalizacionu mrežu ili septičku jamu, a u svega 10% naselja preko dve trećine objekata je priključeno na kanalizacionu mrežu. U vezi sa električnom energijom budući da je u 68% naselja preko dve trećine objekata priključeno na elektromrežu”, dodaje Gračanin.

Veliki procenat romskog stanovništva se bavi sezonskim poslovima ili ,,dnevnim” poslovima”, kaže Gračanin i situacijju u kojoj se nalazi romska zajednica ilustruje podatkom da “oko 500 romskih porodica (skoro 25.000 ljudi) u ovom trenutku nema pijaću vodu niti može sprovoditi elementarnu meru održavanja higijene”.

Pranje ruku, koja je glavna preventivna mera koju preporučuje Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija da uspori širenje virusa Covid-19, zahteva da ljudi imaju pristup čistoj vodi ali i osnovnim sredstvima za higijenu”, kategoričan je Gračanin.

On ocenjuje da je neophodno, da se “odmah preduzmu potrebne mere i da romska naselja, bez pijaće vode i električne energije, ne budu izostavljena iz praktičnih koraka i mera koje se sada sprovode radi suzbijanja širenja virusa Covid-19”.

S tim u vezi, Asocijacija apeluje na nadležne državne organe da preduzmu hitne mere kojima se obezbeđuje voda i električna energija u tim naseljima kao i osnovna higijenska sredstva najugroženijim porodicama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…