U rezoluciji Evropskog parlamenta Srbija se poziva da se uskladi sa EU i u sankcijama Rusiji

Evropski parlament

Brisel, 21. april 2022. – Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljao je o nacrtu rezolucije kojom se Srbija poziva da se uskladi sa spoljnopolitičkim odlukama i stavovima EU uključujući i sankcije protiv Rusije.

U nacrtu Rezolucije koji je sačinio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, izražava se  žaljenje  zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

EP „poziva novoizabrane vlasti da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji”, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu EP uoči rasprave.

Nova većina u Srbiji poziva se da „ubrza usklađivanje  sa evropskim politikama i vrednostima“ uz isticanje da su „potrebne jasne odluke o strateškom pravcu Srbije„.

U tekstu se navodi da je Evropski parlamentduboko zabrinut“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i pozivaju se srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

U predlogu rezolucije se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva održive napore i nepovratne reforme, kao i da će napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, i normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, odrediti tempo pristupanja.

Pozdravlja se povećana izlaznost birača na nedavno održanim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji i povratak na više pluralistički parlament, ali se izražava žaljenje zbog veoma polarizovanog političkog okruženja u kampanji koja je okarakterisana ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom na birače.

Takođe se osuđuje nasilni napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grbovića.

U delu koji se odnosi na osnovne slobode i ljudska prava izražava se žaljenje  zbog ograničenja slobode i nezavisnosti medija i zloupotrebe medija za sticanje nepravedne političke prednosti, napada na političke protivnike i širenja dezinformacija.

Žaljenje se izražava i zbog kontinuiranih fizičkih napada, zastrašivanja, govora mržnje i političkih uvreda novinara i civilnog društva i pozivaju vlasti da istraže sve slučajeve takvih napada i da poboljšaju sigurnost novinara.

Srpske vlasti se pozivaju i da pojačaju napore da obezbede nediskriminatorski tretman nacionalnih manjina i da aktivno vode istrage i osude  zločine motivisane mržnjom.

Kada je reč o pomirenju i dobrosusedskim odnosima  ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i naglašava važnost konstruktivnog angažovanja vlasti i Srbije i Kosova radi postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji koji je ključan za napredak obe strane na putu ka EU.

U nacrtu rezolucije se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom kao i na intenziviranje napora i postizanje rešenja za pitanja nestalih osoba i elektroenergetskih aranžmana na severu Kosova.

Izražava se žaljenje zbog odluke vlade Kosova da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa na teritoriji Kosova za aprilske izbore, kao što je to bio slučaj ranije.

Srpske vlasti se pozivaju da se suprotstave glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

U delu koji se odnosi na demokratiju i vladavinu prava izražava se žaljenje  zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabrana većina u Srbiji da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Pozdravljaju se nedavne promene ustava nakon referenduma koji je održan 16 januara, kao i određena poboljšanja u radu Skupštine, ali se izražava  zabrinutost zbog toga što se zapaljivi jezik i dalje koristi tokom parlamentarnih rasprava i poziva se novi parlament da ne toleriše ovu praksu.

Takođe se  ponavlja zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala a Srbija se poziva da intenzivira napore za efikasno rešavanje ovih pitanja.

Posle rasprave u Spoljnopolitičkom odboru o nacrtu rezolucije o Srbiji treba da raspravljaju i glasaju poslanici EP na plenarnoj sednici. Usvajanje izveštaja očekuje se u Odboru u junu, a na plenarnoj sednici u julu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…