U Prirodnjačkom muzeju u Beču izložen jedan od najvećih mesečevih meteorita

Galb Inal

Beč, 20. avgust 2020. – Mesečev meteorit „Galb Inal“ postao je deo zbirke meteorita u Prirodnjačkom muzeju u Beču.

On spada u najveće mesečevo kamenje koje je predstavljeno svetskoj javnosti.

Galb Inal“ je pao ne površinu Zemlje 2011. godine, a pronašli su ga nomadi u Mauritaniji. On predstavlja polovinu duplo većeg meteorita koji je pukao na dva dela. Drugi deo je isečen na komade koji se uglavnom nalaze u privatnim zbirkama, a jedan manji deo je upotrebljen u naučne svrhe.

Galb Inal“ je mesečeva breča sa crnom, sjajnom površinom, a naziv je dobio po selu u čijoj blizini je pronađen.

Dr Ludovic Ferrière koji je odgovoran za zbirku meteorita u Prirodnjačkom muzeju, dr Kristijan Keberl sa Bečkog univerziteta i naučnici sa Univerziteta Komenskog u Bratislavi objavili su saznanja o meteoritu 2020. godine.

U publikaciji se navodi da je „Galb Inal“ bio prečnika između 18 i 26 centimetara i težine između 7 i 23 kilograma kada je ušao u zemljinu atmosferu. Kada je pao na Zemlju težio je 4,05 kilograma.

Komad koji se nalazi u Prirodnjačkom muzeju težak je 1838,1 grama.

Pvi mesečev meteorit pronađen je 1982. godine. i upoređen je sa mesečevim uzorcima koje su doneli američki astronauti, članovi Apolo misija. U zbirci Prirodnjačkog muzeja nalazi se 11 različitih mesečevih meteorita, a poznato je oko 400 takvih meteorita širom sveta.

Njihovo proučavanje nam pomaže da razumemo ne samo Mesec, već i Zemlju“, izjavio je dr Ludovic Ferrière.

Prirodnjački muzej u Beču uspeo je da kupi „Galb Inal“ zahvaljujući donaciji Hatice Skartis (1930-2016).

Ona je bila privržena Prirodnjačkom muzeju i bavila se astronomijom kao hobijem, pa je u testamentu naložila da Prirodnjački muzej od njenog nasledstva kupi meteorit za svoju zbirku, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…