U pripremi drugo izdanje “Priručnika za odgovornog vlasnika psa“

psi

Beograd, 21. januar 2017. – Autori knjige ''Priručnik za odgovornog vlasnika psa' trenutno pripremaju drugo izdanje i pozvali su čitaoce da popune evaluacioni upitnik  i predlože dodatne teme koje će se pronaći u dopunjenom izdanju knjige. 

Organizacija Link plus, u saradnji sa Kinološkom akademijom i Fondacijom za razvoj domaćinstva objavila je Priručnik za odgovornog vlasnika psa, prvu knjigu na našim prostorima koja se bavi principima odgovornog vlasništva i održivim sistemskim rešenjem problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Autori knjige su dr vet. med. Dunja Kovač, dr vet. med. mr sci. Darko Drobnjak i Nataša Vukmirović. Recenzenti su prof. dr Marijana Vučinić, redovna profesorka Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, dr Ana Batrićević, naučna saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu i prof. dr Milivoje Urošević, međunarodni kinološki sudija za sve rase pasa. Dizajner priručnika je mr Darko Vuković, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U idealnoj situaciji, kada bi ljudi odgovorno postupali sa svojim kućnim ljubimcima, napuštene životinje ne bi živele na ulici, a prihvatilišta bi pružala smeštaj samo životinjama koje su oduzete zbog zlostavljanja ili ako vlasnik iz opravdanih razloga ne može dalje da brine o njima.

S obzirom da živimo u društvu koje još uvek nije spremno za skladan suživot sa životinjama, naše ulice postale su dom velikom broju napuštenih pasa i mačaka. Održivo sistemsko rešenje tog problema podrazumeva pre svega odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca koje u našoj zemlji javno zastupaju brojne organizacije civilnog društva.

U knjizi su predstavljene osnove odgovorne brige o psima, kako kućnim ljubimcima, tako i napuštenim psima koji žive na ulici i u prihvatilištima u Srbiji. Naglasak je na temama koje dosad nisu bile na odgovarajući način predstavljene u našoj javnosti.

Stoga je priručnik namenjen i predstavlja doprinos edukaciji budućih i sadašnjih vlasnika pasa, kao i staratelja napuštenih pasa, te predstavnika državne uprave, lokalnih samouprava i zoohigijenskih službi, i predstavlja stručno i edukativno štivo sa pouzdanim informacijama.

Priručnik je podeljen u više tematskih celina. U okviru poglavlja o odgovornoj brizi o psu, razmatraju se: odabir, usvajanje i kupovina psa, odnos deteta i psa, odlike zdravog psa, zdravstvena zaštita i bezbednost psa, pružanje prve pomoći i postupanje sa psom na putovanju.

Poglavlje o komunikaciji čoveka i psa sadrži objašnjenja bitna za verbalnu i neverbalnu komunikaciju sa psom, socijalizaciju i habituaciju psa, njegovo treniranje, vaspitanje i šetnju, boravak u parkovima za pse i prevenciju ujeda. Poglavlje o odgovornom starateljstvu napuštenih pasa, osim razmatranja uzroka tog problema, sadrži objašnjenja načina pomaganja napuštenim psima, uključujući i starateljstvo i prihvatilišta, a predložene su i solucije umesto napuštanja pasa. Na kraju, predstavljeno je i pravilno postupanje u slučaju smrti psa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…