U poslednjih 14 godina globalni mir na najnižem nivou

vojnici

Brisel, 15. jun 2022. – Globalni mir pao je na najniži nivo u poslednjih 14 godina, pod pritiskom napada Rusije na Ukrajinu i porasta cene hrane i energenata, pokazuje najnoviji Globalni indeks mira 2022.

Globalni indeks mira (GPI) prati stanje u 163 zemlje, koje čine 99,7% svetske populacije, i od 2008. godine na osnovu prikupljenih podataka analizira stepen nasilja, ili straha od nasilja u svetu.

Iako su za najnoviji godišnji izveštaj korišćeni podaci prikupljeni do kraja marta, oni već pokazuju veliki uticaj ruskog napada na Ukrajinu na osećaj bezbednosti ljudi, posebno u kombinaciji sa drugim rizicima.

Najveća povod za zabrinutost bilo je zapravo zdravlje, i to ne računajući kovid, a zatim slede kriminal, infrastruktura, privreda i finansijske poteškoće, pa tako ni prosečan Ukrajinac 2021. godine nije razmišljao o ratu„, izjavio je Stiv Kilelea, osnivač sidnejskog Instituta za ekonomiku i mir (IEP), koji sastavlja izveštaj.

I dok je nivo mira od prošlogodišnjeg izveštaja porastao u 22 evropske zemlje, on je u 12 evropskih zemalja, uglavnom u istočnom delu kontinenta, zbog pogoršanja odnosa sa susednim zemljama opao, što se odnosi i na Švedsku, Litvaniju i Srbiju, rekao je Kilela.

Prema nalazima studije, najveći pad nivoa mira zabeležen je u Estoniji, i to zbog tenzija između Ukrajine i Rusije, koje su zatim u februaru prerasle u rat.

Ipak, u Evropi je u većini zemalja porastao stepen mira, a u Evropi su i četiri zemlje koje su u tom smislu i prednjače i u ovogodišnjem globalnom indeksu – Island, Irska, Danska i Austrija.

Island još od početka sprovođenja studije 2008. važi za najmiroljubiviju zemlju, a među prvih deset su još i Portugal, Slovenija i Češka.

To bi, ipak, moglo da se promeni u globalnom indeksu sledeće godine, smatra Kilelea.

Prekretnica za brojne indikatore bio je 31. mart, tako da sledeće godine očekujemo osetna pogoršanja (u miroljubivosti) u jednom broju zemalja„, precizirao je Kilelea.

On smatra da će se to dogoditi i zato što bi zemlje zbog rata u Ukrajini mogle da povećaju izdvajanja za vojsku, što je takođe jedan od indikatora koje GPI uzima u obzir.

Obavezivanje zemalja NATO u Evropi da će povećati izdvajanja za vojsku na 2% BDP, to će takođe uticati na mir„, rekao je Kilelea.

Autori su za potrebe studije uzeli u obzir 23 indikatora, među kojima su žrtve od međunarodnih ili unutrašnjih sukoba, politička nestabilnost i vojni budžet izražen kao postotak BDP. Svaki od tih indikatora ocenjen je ocenom o jedan do pet, čime je za svaku zemlju dobijen zbirni rezultat. Prema metodologiji GPI, što je taj rezultat niži, u zemljia vlada veći mir.

Međutim, Kilelea za sledeću godinu očekuje veliko nazadovanje Globalnog indeksa mira i zbog poremećaja u globalnim lancima snabdevanja, porasta cene hrane i goriva i visoke inflacije.

Rat u Ukrajini je sad dramatično ubrzao neke postojeće probleme koji su počeli sa pandemijom kovida-19„, pojasnio je Kilelea, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…