U poslednje tri godine registrovano je 28.000 sastanaka evroposlanika i lobista

lobiranje

Brisel – U poslednje tri godine registrovano je 28.000 sastanaka evroposlanika i lobista ali je to, kako kažu aktivisti za transparentnost, samo „vrh ledenog brega“.

Transparensi internešenel (TI) je, između juna 2019. i jula 2022, analizirao registrovane sastanke sa lobistima koje su objavili evroposlanici od kojih je nešto više od polovine u posmatranom periodu koristilo sistem objavljivanja u Evropskom parlamentu.

Kako prenosi EURACTIV.com, vidljiva je razlika među nacionalnim delegacijama kada je reč o izveštavanju o sastancima sa lobistima.

Navodi se da je svih šest evroposlanika Luksemburga objavilo sastanke, kao i 95% švedskih i 93% danskih evroposlanika, ali samo 25% letonskih, 17% kiparskih i 10% grčkih.

Zahtev o objavljivanju sastanaka sa lobistima odnosi se samo na predsednike odbora EP, kao i izvestioce i izvestioce iz senke, odnosno poslanike koji su zaduženi za rad na nacrtima i pregovaranju o pozicijama Parlamenta. Svi ostali na dobrovoljnoj bazi izveštavaju o susretima sa lobistima.

Režim izveštavanja o sastancima na snazi je od početka 2019. u sklopu napora da se prati kako lobiranje utiče na zakone i da se evidentiraju kontakti lobista sa zvaničnicima. Evroposlanici mogu da objave sastanke na svojim stranama na sajtu EP, odakle je TI prikupio podatke.

Podaci pokazuju i da o sastancima sa lobistima najčešće izveštavaju evroposlanici iz grupe Zeleni/EFA, preneo je EURACTIV.com.

Aktivisti ukazuju i na veliki udeo lobiranja za politike EU, amandmane na zakone i nacrte izveštaja kod pomoćnika evroposlanika, koji nemaju obavezu da objave susrete sa lobistima.

Dva su glavna pitanja u vezi transparentnosti lobiranja u EP. Prvo, nema nadgledanja poštovanje pravila. Drugo pitanje je što ima mnogo drugih umešanih u lobiranje koje ne pokrivaju pravila, ukljčujući akreditovane parlamentarne pomoćnike i savetnike političkih grupa„, rekao je Vitor Tejšejra iz TI EU.

Ocenjuje se da je nadzor nad industrijom lobiranja u Briselu i njenim uticajem na donošenje zakona u EU i dalje neujednačen i oslanja se na dobrovoljne kodekse.

Institucije EU uspostavile su registar transparentnosti za lobiste ali se od njih ne traži da zabeleže informaciju o klijentu kojeg predstavljaju i koga targetiraju. Poređenja radi, u SAD je zakonima predviđeno da lobisti otkriju svoje klijente i ugovore sa njima.

Istovremeno, Evropska komisija zahteva od komesara i visokih zvaničnika da objave svoje sastanke sa lobistima i drugim grupama za pritisak. Međutim, ne postoji telo koje kontroliše da li komesari to i rade, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…