U poslednih 10 godina utrostručio se broj građana izvan EU koji imaju privremenu radnu i boravišnu dozvolu u Nemačkoj

analiza

Berlin, 22. jul 2022. – Broj građana iz zemalja izvan Evropske unije koji imaju privremenu radnu i boravišnu dozvolu u Nemačkoj u poslednjih deset godina se više nego utrostručio, a od ukupnog broja, gotovo trećina je sa Zapadnog Balkana.

U registru stranaca je krajem 2021. godine bilo je prijavljeno više od 295.000 osoba koje nisu iz EU, a od tog broja više od 90.000 je sa Zapadnog Balkana, saopštio je nemački zavod za statistiku Destatis.

Izraženo u procentima, porast u odnosu na 2011. godinu iznosi 226%. Na kraju 2021. godine u Nemačkoj je sa oročenom radnom dozvolom boravilo svega 90.500 građana iz država izvan Evropske unije.

Podaci pokazuju i da je krajem 2021. od ukupnog broja osoba koje nisu iz EU, 225.500 radilo bez takozvane plave karte. Plavu kartu je imalo 69.900 stranaca.

Plava karta je dokument koji strancima kvalifikovanim za visokostručne poslove olakšava zapošljavanje i boravak u EU.

Evropski parlament usvojio je u septembru 2021. godine reformu sistema izdavanja plave karte.

Direktiva o plavoj karti,  koja je na snazi od  2009. godine, definiše uslove koje državljani zemalja nečlanica EU moraju da ispune kako bi mogli da se zaposle na visokostručnim poslovima i sa svojim porodicama dobili pravo da uđu i žive u EU.

Ta direktiva, međutim, pre reforme nije donela željene rezultate i nije privukla dovoljno traženih stručnjaka, pa je do 2019. godine izdato svega 36.806 plavih karata, od čega je najveći broj, čak 28.850, odobrila Nemačka.

U ovom trenutku, oko četvrtine privremenih stranih radnika u Nemačkoj su akademski građani i visoko kvalifikovani radnici.

Podaci nemačkog zavoda za statistiku pokazuju da je zemlja porekla najvećeg broja privremenih radnika Indija, iz koje je u Nemačku došlo 33.900 ljudi, prenosi portal ŠengenVisaInfo.com.

Slede Bosna i Hercegovina sa 26.300 radnika, Kosovo sa 19.600, Srbija sa 17.400 i Kina sa 16.700. Iz SAD u Nemačkoj sa privremenom dozvolom radi 16.500 radnika, Albanije 13.800, Severne Makedonije 13.500, Turske 10.700 i iz Rusije 9.400 ljudi.

Istovremeno, porastao je i broj državljana članica EU koji u Nemačkoj rade sa privremenom radnom i boravišnom dozvolom.

Rezultati mikrocenzusa pokazuju da je u Nemačkoj 2021. godine radilo oko 1,65 miliona stranaca iz država EU, što je 19% više nego 2017. godine, kada su takvi podaci prvi put prikupljeni.

Prema podacima Destatisa, najviše ih je iz Poljske (23%), Rumunije (16%) i Italije. Slede Hrvatska, Bugarska, Grčka, Mađarska, Austrija, Španija i Francuska

Nemačka već dugo preduzima mere da, zbog ozbiljnog nedostatka stručne radne snage, olakša dolazak kvalifikovanih stranih radnika. U toj zemlji je tenutno nepopunjeno više od 1,5 miliona radnih mesta, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…