1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. U planu osnivanje centra za lobiranje poljske privrede u Briselu

U planu osnivanje centra za lobiranje poljske privrede u Briselu

lobiranje

Varšava, 17. januar 2019. – Varšava će osnovati centar za lobiranje poljske privrede u Briselu kako bi pomogla privrednicima da u većoj meri utiču na zakonodavstvo EU.

Procenjuje se da više od 70% zakona EU utiče na aktivnosti poljskih kompanija koje pak, u odnosu na nemačke ili francuske kompanije, imaju zanemarljiv uticaj na donošenje zakona EU.

"Biće to impuls za veće aktivnosti i veće prisustvo poljskih preduzetnika u Briselu. Reč je o stvaranju instrumenta zahvaljujući kome će poljske kompanije biti u stanju da efikasnije štite svoje interese i dobiju nove razvojne mogućnosti", rekao je zamenik ministra za preduzetništvo i tehnologiju Marćin Oćepa (Marcin Ociepa).

Registracija organizacije Poljska biznis kuća (BPH) u Briselu očekuje se u narednih nekoliko nedelja, piše Euraktiv Poljska.

"Poljski privrednici treba da budu aktivnije prisutni u EU, takođe u dimenziji lobiranja. Što snažnije budu predstavljene poljske kompanije u prestonici EU, to će se njihov glas bolje čuti", kazao je Oćepa za poljsku novinsku agenciju PAP.

Javni registar lobista Evropske komisije pokazuje da samo deset udruženja ili organizacija koje predstavljaju poljske kompanije ima svoje lobiste u Briselu. Prema Oćepi, ima ih samo 68 prema 1.400 lobista iz Nemačke.

Poljsko ministarstvo za preduzetništvo i tehnologiju poziva se i na podatke iz EU Integriti voča (Integrity Watch), baze podataka o sastancima lobista u EK od decembra 2014. Prema toj bazi, članice EU imaju ukupno 4.100 organizacija za lobiranje od čega Poljska 93 a Nemačka i Belgija više od 700.

Registar transparentnosti Komisije i Evropskog parlamenta pokazuje da Poljska ima 21 registrovanu kancelariju u Briselu a Nemačka 314.

"Svaki poljski diplomata u Stalnom predstavništvu Poljske pomaže poljskim privrednicima i to se neće promeniti ali mi govorimo o činjenici da poljski biznis i poljski preduzetnici takođe moraju da urade što je do njih i da treba da budu više predstavljeni u Briselu", rekao je Oćepa.

Jedino energetske kompanije, Poljsko udruženje banaka, Unija preduzetnika i poslodavaca, kao i Konfederacija Levijatan, imaju predstavnike u Briselu i slede EU procedure i zakonodavne mehanizme.

Međutim, njihova predstavništva nisu dovoljno velika da prate izmene zakona od najranije faze. Takođe im je veoma teško da organizuju konferencije sa "važnim" gostima, uključujući evropske komesare.

Osnivanje BPH "proizilazi iz potrebe da se pojačaju aktivnosti poljskih preduzetnika u zakonodavnim procesima u Briselu", pojasnio je ranije poljski zvaničnk.

"Svrha inicijative, pored ostalog, jeste predstavljanje stavova poljskih privrednika, organizacija konferencija, umrežavanje i obuke, objavljivanje izveštaja, praćenje zakonodavnih procesa", rekao je Oćepa ističući da zadatak BHP nije da zameni druge organizacije već da ih podrži.

Prema ciljevima BPH, ta organizacija će biti otvorena za sve poljske privrednike a njena ponuda će biti toliko raznovrsna da će biti privlačna svim predstavnicima biznisa, od startapova do korporacija.

BHP će predstavljati njihove interese a organizacijom će upravljati tela izabrana na generalnoj skupštini koja će uključiti sve članice BHP (jedna članica, jedan glas).

Iako je podsticaj za osnivanje BPH stigao iz ministarstva za preduzetništvo, njegovo uspostavljanje biće zadatak privrede. Na osnovu nezvaničnih informacija i pisanja medija, izgleda da sve državne kompanije nisu zainteresovane da se priključe inicijativi pošto je povezana sa značajnim troškovima.

Poljsko ministarstvo navodi da "posedovanje filijale kompanije nosi velike troškove i zahteva odgovarajuće znanje i iskustvo" a da mnoge kompanije ne ispunjavaju te uslove.

BPH će, objašnjava ministar, biti finansiran u skladu sa odredbama zakona o organizacijama poslodavaca po kome "imovina organizacija poslodavaca, njihovih udruženja i konfederacija dolazi od članarina, donacija, pretplate, iz njihovih aktivnosti i prihoda od vlasništva organizacije".

Poljska vlada istovremeno uverava privrednike da niko nikoga neće primoravati da se učlani već će same kompanije odlučivati.

BHP koji će pružati osnovne usluge – mogućnost korišćenja kancelarija a zakazivanje sastanaka u centru u Briselu biće besplatno. Plaćaće se međutim korišćenje konferencijskih sala ili usluga stručnjaka koji rade u BHP.

"Naravno, želimo da bude što više različitih mogućnosti ali će o tome odlučiti oni koji budu osnovali instituciju. To neće raditi ministarstvo preduzetništva i tehnolgije", kazao je Oćepa.

Ostale članice EU već imaju slične inicijative u Briselu u okviru kojih se preduzetnici ili industrije ujedinjuju u udruženja.

"Pratili smo kako su druge zemlje 'pametno' podržavale svoje preduzetnike i stvarale različite tipove institucija, tink-tenkove koji nisu pod nacionalnom zastavom ali ih zapravo podržava država. Želimo da uradimo isto", istakao je poljski zvaničnik., prenosi Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…