U okviru regionalne inicijative „Drvo prijateljstvo“ zasađeno 450 sadnica u osam gradova

Foto: facebook.com/BalkanFund

Beograd – U okviru, sada već tradicionalne regionalne inicijative „Drvo prijateljstva“ simultano  je zasađeno 450 sadnica u osam gradova regiona, kao primer regionalne saradnje i solidarnosti u borbi za podizanje svesti o zagađenom vazduhu, zemljištu i vodi kao zajedničkim problemima država Balkana.

Cilj zajedničke sadnje jeste pokazivanje kako individualne odgovornosti i upozoravanje javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena mogu napraviti promenu na lokalnom i regionalnom nivou.

Zemlje zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi, građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije su podjednako izloženi zagađivačima vazduha.

Regionalnu incijativu „Drvo prijateljstva“, Evropski Fond za Balkan sprovodi u saradnji sa Eko Forumom iz Zenice, Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institutom za teritorijalno upravljanje životnom sredinom iz Tirane, Lets Du It iz Peći, Air iz Skoplja, OZON i KOD iz Podgorice, Udruženjem KROKODIL iz Beograda i Udruženjem za razvoj grada iz Bora.

Sa našom regionalnom incijativom ’Drvo prijateljstva’ prvenstveno želimo da podignemo svest građana našeg regiona o posledicama njihovih pojedinačnih aktivnosti na zagađenje prirode. Gradovi našeg regiona su se više puta do sada našli na listi najzagađenijih gradova sveta i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedno od najjednostavnijih primera kako da to uradimo“ poručila je Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…