U okviru Prihvatnog centra Preševo otvoren porodični kutak

“Porodični kutak“ (Family room) otvoren je u Prihvatnom centru Preševo – simbolično, 15. maja, na Međunarodni dan porodice.

“Porodični kutak“ je deo projekta „Solidarnost“ i namenjen je opuštanju i aktivnoj zabavi porodica koje su privremeno smeštene u Prihvatnom centru u Preševu. Opremljen je ljuljaškom, toboganom, lejzi begovima, dečijim stolovima i stolicama i društvenim igrama. Opremanje prostora omogućila je organizacija World Vision, a za njegov dalji rad biće zadužena SOS Dečija sela.

U novootvorenom “Porodičnom kutku” mobilni tim SOS Dečijih sela Srbija organizovao je radionicu „Dom je tamo gde je porodica”, za decu izbeglice i njihove porodice. Radionica je održana u cilju pružanja pomoći u prevazilaženju stresnog perioda u zajedničkom životu i zbližavanja porodice u kreativnom procesu.

U prvom delu radionice, učesnici su pravili poruke u kojima govore zbog čega je njima porodica važna i koje porodične vrednosti smatraju najbitnijim. Deca uzrasta od 6 do 10 godina su navodila da su sa svojom porodicom sigurni i srećni dok su deca uzrasta od 3 do 5 godina su crtala članove porodice.

Drugi deo radionice bio je posvećen grupnoj aktivnosti zabavnog karaktera. Podeljene u timove, prisutne porodice su, kroz igru, rešavale različite zadatke na nekoliko punktova u kampu. U okviru ove aktivnosti, svi učesnici su dobili simbolične nagrade.

SOS Dečija sela već rade na pripremi aktivnosti koje će se u narednom period odigravati u “Porodičnom kutku”. U pitanju su kreativne, umetničke i radionice namenjene kognitivnom razvoju, za decu od 2 do 5 godina, kao i one u kojima će deca od 6 do 10 godina učestvovati zajedno sa majkama.

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, u cilju pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju.

Izvor: SOS Dečija sela

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…