U novoj strategiji EBRD za Srbiju najvažnija reforma državnih preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

London, 5, mart 2018. – Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju u kojoj je na vrhu liste proriteta unapređenje konkurentnosti i upravljanja jačanjem kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća, saopštila je ta banka.

 EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je ta banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata.

Na spisku prioriteta EBRD do 2023. godine je i jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podršku reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapređenje umreženosti energetskih sistema, zatim podrška "zelenoj" ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse u industriji.

Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije.

Investicije su uključivale zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapređenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje, navela je EBRD.

Dodaje se da su ekonomski problemi u Srbiji prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri prevaziđeni, ali da potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapređenje poslovnog okruženja.

Direktor EBRD-a za Srbiju Danijel Berg je rekao da se za Srbiju u 2018. godini predviđa rast od 2,9%.

"Uz ovu pozitivnu osnovu, pravi je trenutak da se Srbija još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija podržaće prioritete vlade investicijama i angažovanjem EBRD u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država", najavio je Berg.

Po njegovim rečima, EBRD će nastaviti da sarađuje sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju i da poboljšava pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

Kako navodi EBRD, krajem 2014. ta banka i Srbija pokrenule su inicijativu za unapređenje investicione klime sa ciljem da se u zemlji ohrabri razvoj privatnog sektora i promoviše dobra uprava.

U sklopu te inicijative EBRD podstiče izradu regionalnog poslovnog registra, izgradnju kapaciteta agencije konkurenciju, unapređenje mehanizma za alternativno rešavanje sporova i bolje prakse u javnim nabavkama, kao i rešenje problema nenaplativih zajmova, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…