U Nemačkoj stupio na snagu novi zakon o državljanstvu

Foto: pixabay.com

Berlin – Novi zakon o državljanstvu danas je stupio na snagu u Nemačkoj, a stranci sada ne samo da mogu brže da dobiju nemački pasoš, već mogu i da zadrže pasoš svoje zemlje porekla.

Novi zakon predviđa mogućnost sticanja nemačkog državljanstva već nakon pet godina stalnog boravka u Nemačkoj umesto dosadašnjih osam, piše Dojče vele.

U izuzetnim slučajevima, kao što su brza i uspešna integracija, postoji mogućnost podnošenja zahteva za državljanstvo već nakon tri godine legalnog boravka.

Istovremeno se otvara mogućnost zadržavanja dosadašnjeg državljanstva, što je do sada bilo omogućeno samo državljanima zemalja članica Evropske unije.

Pored toga za pripadnike tzv. prve generacije gastarbajtera snižava se nivo poznavanja jezika koje je potrebno za podnošenje zahteva.

Deca stranih roditelja dobijaju nemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj duže od pet godina. Ranije je to bilo moguće tek nakon osam godina.

Opoziciona Demohrišćanska Unija CDU/CSU i Alternativa za Nemačku (AfD) žestoko su kritikovale snižavanje kriterijuma za dobijanje nemačkog državljanstva.

Prema ispitivanju javnog mnjenja, više od dve trećine građana Nemačke odbacuje reformu zakona o državljanstvu, pa je CDU najavila da će u slučaju pobede na sledećim parlamentarnim izborima poništiti aktuelnu reformu zakona o državljanstvu.

Prema poslednjim statistikama, u Nemačkoj živi oko 13 milona građana koji nisu nemački državljani.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…