1. Početna
  2. Društvo
  3. Šabić: U medije kuljaju informacije koje u njima ne bi smele da se nađu

Šabić: U medije kuljaju informacije koje u njima ne bi smele da se nađu

mediji

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazao je da u Srbiji u medije "kuljaju informacije koje u njima ne bi smele da se nadju od medicinske dokumentacije, do rezultata poligrafskog ispitivanja".

U intervjuu za agenciju Beta, on je upozorio da se na taj način krši zakon, ali i Kodeks novinara Srbije u kojem se navodi da će se mediji uzdržati od iznošenja poverljivih informacija, čak i onda kada ih organi vlasti učine dostupnim i precizira se da "greška organa vlasti nije dozvola za kršenje etike".

"Insistiram na odgovornosti onih koji te podatke daju medijima. Mediji ih dobijaju od organa vlasti čije bi obaveze prema zaštiti podataka o ličnosti morale da budu čvršće i kvalitetnije", kazao je Šabić.

On je podsetio da Ustav izričito zabranjuje obradu podataka o ličnosti, osim, ako cilj njihovog prikupljanja nije u skladu sa zakonom.

"Svakako nije svrha prikupljanja medicinske dokumentacije i podataka da ih neko distribuira na medijima sa nacionalnom frekvencijom. To je, uzgred budi rečeno, i krivično delo član 146. Krivičnog zakonika", naveo je poverenik.

Šabić je ukazao i da od krivičnih prijava koje je institucija na čijem je čelu u sličnim situacijama podnosila, tužilaštvo nijednu nije odbacilo, ali i da nijedna nije završila optužnicom, već "skupljaju prašinu i verovatno će zastariti".

On je podsetio da je nakon donošenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti, 2009. godine u roku od šest meseci trebalo da bude doneta uredba koja će regulisati čuvanje posebno osetljivih podataka, poput medicinske dokumentacije. Takve uredbe još nema, uprkos upozorenjima poverenika.

"Sve češće ćemo se suočavati sa ozbiljnim kritičkim, ili čak podsmešljivim primedbama EU, ali to je manji problem. Veći problem je što će se naši gradjani suočavati sa dramatičnim prodorima u privatnost i neostvarivanjem prava koja, bar na papiru, jamče Ustav i zakon", kazao je Šabić.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…