U kućnim apotekama u Srbiji najčešće se nalaze analgetici i antipiretici

Foto: unsplash.com

Beograd – Farmaceutska kompanija Galenika organizovala je nacionalno istraživanje o zdravstvenom stanju i upotrebi lekova u Srbiji.

Cilj istraživanja je da se stekne uvid u situaciju nakon, odnosno zbog pandemije.

Navike i potrebe građana Srbije se menjaju, a svest o značaju prevencije bolesti kao i potrebi podizanja svesti o zdravstvenim rizicima i izazovima je evidentna.

Poslovanje farmaceutske kompanije Galenika je zasnovano na relevantnim poslovnim podacima sa tržišta. Znanje je dragoceno i upotpunjuje naše napore da pomognemo boljem zdravlju građana, kao i za širenje našeg portfolija relevantnim, visokokvalitetnim proizvodima optimizovanim za aktuelne potrebe korisnika. Rezultati ovog istraživanja nam ukazuju da je upotreba lekova u Srbiji na sličnom nivou kao i u zemljama u region, u kojima smo takođe sproveli istraživanje. Rezultati su korisni i ilustruju vreme u kome živimo, a ukazuju na potrebu za podizanjem svesti i aktivnu podršku prevenciji“, izjavio je Rikardo Vian Markes, generalni direktor Galenike.

Proizvodi koji se najčešće nalaze u kućnim apotekama u domovima u Srbiji, prema odgovorima 84 odsto ljudi, su oni koji se izdaju bez lekarskog recepta – tablete, kapsule, masti i gelovi za uobičajene zdravstvene probleme i bolesti.

Među lekovima koji se nalaze u kućnoj apoteci su najčešći analgetici (75 odsto) i antipiretici (72 odsto).

Anketirani, njih 69 odsto, je istaklo da njihove kućne apoteke sadrže proizvode protiv bolova u grlu, kašlja ili prehlade, dok 41 odsto ispitanika u Srbiji ističe da njihove kućne apoteke sadrže proizvode protiv alergija. Alergije su inače u globalnom porastu  i smatra se da čak do 10 odsto  svetske populacije ima neki oblik alergije.

Najčešći akutni zdravstveni problemi su glavobolja, bolovi u leđima i udovima (84 odsto) kaže  da ima nešto od navedenog barem jednom godišnje. Tu su i respiratorne infekcije: 72 odsto ispitanika u Srbiji ima respiratorne infekcije sa ili bez povišene temperature najmanje jednom godišnje, od toga 44 odsto do tri puta godišnje i 28 odsto – četiri ili više puta godišnje. Najmanje jedan put godišnje gastrointestinalne probleme ima čak 56 odsto ljudi.

Sredstva za smirenje ima u kućnoj apoteci oko jedne četvrtine populacije, kao i lekove za lakše varenje. I jedno i drugo ukazuje na način života modernog doba koji uključuje stres i navike u ishrani koje zahtevaju podršku.

Anketiranih 21 odsto koristi analgetike na nedeljnom nivou, a još 49 odsto barem jednom mesečno.

Ispitanici, njih 24 odsto, koristi lekove protiv stresa na nedeljnom ili mesečnom nivou.

Od januara prošle godine, dve trećine populacije koristilo je antibiotike. U proseku, ljudi su uzimali 2,8 pakovanja antibiotika od početka pandemije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…