U izbornom procesu u Srbiji žene izložene visokom riziku od nasilja

Foto: liderke.org

Beograd – Akademija ženskog liderstva (AŽL) je, po drugi put u okviru inicijative „Za izbore bez nasilja“, pratila rasprostranjenost rodno zasnovanog nasilja nad ženama u predizbornim, izbornim i postizbornim procesima za parlamentarne, pokrajinske (Skupština AP Vojvodine) i lokalne izbore (u 65 gradova i opština) održane 17. decembra 2023. godine.

Saopštenje za javnost Akademije ženskog liderstva prenosimo u celosti.

U poređenju sa prethodnom kampanjom, primećujemo promenu u fokusu predstavnika političkih stranaka, koji su ovoga puta bili usmereni na sprečavanje izbornih neregularnosti, dok je praćenje i evidentiranje nasilja prema učesnicima u izbornom procesu bilo manje naglašeno.

Nažalost, tokom izbornog dana, osobe koje su ukazivale na izborne nepravilnosti bile su izložene nekom obliku nasilja.

AŽL već godinama prati nasilje nad ženama angažovanim u javnoj sferi.

Cilj ovog posmatranja bio je dokumentovanje prisustva različitih formi nasilja nad ženama u izbornim procesima, bilo da su one u ulozi biračica, kandidatkinja ili kontrolorki i nezavisnih posmatračica.

Situacija s falsifikovanim potpisima na listama u koje su bile uključene istaknute žene, pretnje na društvenim mrežama i drugi slučajevi nasilja ukazuju na velike rizike kojima su bile izložene kandidatkinje, aktivistkinje, žene u izbornoj administraciji i biračice tokom predizborne kampanje i izbora.

Naš tim je reagovao u svim slučajevima nasilja koji su pomenuti u medijima, i stupili smo u kontakt sa svim osobama izloženim nasilju putem dostupnih kanala komunikacije.

Stigmatizacija kandidatkinja i drugih akterki izbornog procesa dominirala je u izveštavanju medija, a tema rodne neravnopravnosti gotovo nije bila prisutna. Čak ni kada su se žene našle u središtu postizborne krize, kao što su one koje su se opredelile za radikalizaciju protesta ulaskom u štrajk glađu, to nije obezbedilo značajniju medijsku reprezentaciju.

Ukupno gledajući, izborni proces 2023. godine je pokazao nazadovanje u zastupljenosti i načinu predstavljanja žena, sa prisustvom različitih vidova nasilja, objektivizacije, mizoginije i kršenja profesionalnih standarda tokom predizborne kampanje, u poređenju sa izbornim procesom 2022. godine.

Posebno se zahvaljujemo organizaciji CRTA na saradnji i podršci. Bez nje ni ovaj vid praćenja izbora ne bi bio moguć.

Ovaj izveštaj je dostupan na web stranici liderke.org.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…