U izbornom procesu bez pritužbi na rad javnih beležnika

Foto: beleznik.org

Beograd – Javnobeležnička komora Srbije saopštila je da od raspisivanja izbora 1. novembra nije dobila nijednu pritužbu na rad javnih beležnika za postupanje u vezi sa izborima.

Reagujući na navode o falsifikatima izjava podrške birača za pojedine izborne liste, Komora je saopštila da to „ni u jednom slučaju ne može biti dovedeno u vezu sa radom javnih beležnika, odnosno notara, jer se opštinski overivači ne bave notarskim pozivom„.

Javnobeležnička komora Srbije podseća javnost da potpise podrške birača za izborne liste pored javnih beležnika, overavaju i ovlašćeni predstavnici opštinskih uprava, koji nisu ‘notari’ i koji nemaju veze sa javnobeležničkom profesijom„, stoji u saopštenju.

Navodi se i da javni beležnici nemaju nadležnost, niti zakonsku ni tehničku mogućnost da proveravaju da li je neko od birača koji daje podršku nekoj listi, takvu podršku već prethodno dao nekoj drugoj listi.

Posao javnog beležnika, javnobeležničkog pomoćnika, saradnika ili pripravnika, koji imaju ovlašćenja za overu potpisa birača, jeste da utvrdi identitet građanina koji pristupa i da svojim potpisom potvrdi da je taj identifikovani građanin svojeručno pred njim potpisao izjavu podrške„, saopštila je Komora.

Dodaje se da javni beležnici nemaju uticaja na deo procesa overe potpisa na izjavama podrške birača u koji su uključeni ovlašćeni službenici opštinskih uprava.

U svim izbornim procesima, od kada su uvedeni javni beležnici u septembru 2014. godine, nikada nije podneta nijedna osnovana pritužba na rad javnih beležnika u vezi sa overom potpisa birača, a od 1. marta 2017. godine, kada je overa potpisa prešla u isključivu nadležnost javnih beležnika, svi izborni ciklusi protekli su bez problema i uz velike pohvale na račun rada javnih beležnika„, stoji u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…