U Holandiji će se graditi prve vetroelektrane u svetu bez subvencija

vetropark

Amsterdam, 20. mart 2018. – Vlada Holandije poverila je jednoj švedskoj kompaniji izgradnju prve vetroelektrane u svetu u koje neće biti uložen ni evro iz državne kase.

Sličan tender ranije je raspisala nemačka vlada ali će vetroelektrane u toj zemlji početi da rade posle holandskih.

Holandska vlada je saopštila da je na tenderu za vetroelektrane na moru bez subvencija pobedila švedska firma Vatenfal  koja će dve vetroelektrane od 350 MW na Severnom moru izgraditi do 2022.

Iako je vlada preuzela izvesne rizike, poput povezivanja vetroelektrana na holandsku elektromrežu, uspešan tender znači da će vetroelektrane prodavati struju koju proizvedu na velikoprodajnom tržištu umesto da zavise od šema za stabilizaciju prihoda.

Čini se da vetroelektrane imaju svetlu budućnost jer su holandske vlasti već dale neke garancije o verovatnom obimu proizvodnje koja će biti potrebna iz tih elektrana, piše EURACTIV.com.

Direktor VindJuropa (WindEurope) Džajls Dikson (Giles Dickson) rekao je da vest iz Holandije "pokazuje da su ugovori bez subvencija mogući za neke ulagače na nekim tržištima".

"Odluka holandske vlade da na sebe preuzme povezivanje na mrežu značajan je faktor. Takođe je vlada umanjila rizike za 'ofšor' vetroelektrane pružajući izvesnost oko budućeg obima tržišta", istakao je Dikson.

"Energija vetra ponovo pokazuje da može da pruži još više kapaciteta za manje novca. To je ključna poruka drugim vladama – da mogu da podignu ambicije u nacionalnim energetskim planovima i da su 'ofšor' vetroelektrane najbolji način da im u tome pomognu", rekao je Dikson, objavila je organizacija VindJurop.

Članice EU i dalje su u procesu izrade nacionalnih energetskh planova koji će biti od ključnog značaja za ispunjavanje ciljeva Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i utvrđivanje ciljeva za period posle 2020.

Pregovarači će 27. marta razgovarati o izmenama propisa o obnovljivoj energiji EU i nacionalnim planovima.

Na nedavnom godišnjem samitu trgovinskog udruženja SolarPauer Jurop (SolarPower Europe) evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič pozvao je članice EU "da urade domaći zadatak" i počnu da beleže napredak u realizaciji planova.

Trenutno komesar putuje po prestonicama EU i zalaže se kod nacionalnih vlada da učine više.

Na putu da bude prva zemlja u kojoj će raditi vetroelektrane koje se ne subvencionišu zapravo je Nemačka koja je 2017. raspisala sličan tender. Međutim, ti ugovori biće realizovani 2024-2025. ili tri godine pošto holandske Kust Zejd (Zuid) budu povezane na mrežu.

Ipak, obe zemlje imaju problema sa ispunjavanjem obnovljivih ciljeva za 2020. Prema podacima Evropske statističke službe iz januara, Holandija je u 2015. dobijala samo 5,8% potrebne energije iz obnovljivih izvora prema cilju od 14%.

Stanje u Nemačkoj bilo je nešto bolje – 14,6% prema cilju od 18%. Najslabije performanse imali su Luksemburg i Malta ali Evrostat ističe da je Holandija zapravo najdalje od cilja.

Propisi EU omogućavaju zemljama koje teško da mogu da ispune ciljeve da kupe višak kapaciteta od članice sa najboljim rezultatima na polju obnovljive energije, barem u svrhu statistike ako ne radi stvarnog snabdevanja energijom.

Prva članica koja je iskoristila tu mogućnost bio je Luksemburg koji je u oktobru 2017. platio oko deset miliona evra Litvaniji.

Litvanija je još 2015. ispunila cilj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 2020, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…