1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. U Grčkoj manje pušača uprkos nepoštovanju zabrane pušenja

U Grčkoj manje pušača uprkos nepoštovanju zabrane pušenja

cigareta

Brisel, 16. januar 2018. – Broj pušača u Grčkoj je smanjen u proteklih pet godina, ali se zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima ne primenjuje ni 10 godina od usvajanja zakona.

Grčka javnost smatra da to pokazuje “kulturnu degradaciju”, a većina građana je spremna da dobrovoljno pomogne akcije za smanjenje pušenja.

Prema istraživanju grčka organizacije KAPA Research, objavljenom sredinom januara, broj pušača u Grčkoj je znatno smanjen.

Najnoviji podaci pokazuju da puši 27,1% stanovnika, dok je 2012. taj procenat bio 36,7. To je rekordno smanjenje broja pušača za pet godina na nivou Evropske unije, ističu analitičari, dodajući da je to najmanji procenat pušača među Grcima ikada.

Većina Grka je rekla da je protiv pušenja, a 88,1% smatra da je smanjenje pušenja nacionalni cilj.

Tema istraživanja bilo je i pitanje pasivnog pušenja u zatvorenim javnim prostorima, a 83,8% ispitanika je reklo da nepoštovanje zakona predstavlja kulturnu degradaciju.

Grčka je jedna od retkih zemalja EU u kojoj je dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorima, što ljuti 76,1% Grka, rezultat je istraživanja.

U preporuci Saveta EU iz 2009. godine zemlje članice se pozivaju da u roku od tri godine usvoje i primene zakone za potpunu zaštitu svojih građanja od izloženosti duvanskom dimu u zatvorenim javnim mestima, radnim mestima i javnom transportu.

Pozivamo zemlje članice da slede preporuke Saveta o okruženju bez dima”, rekao je za portparol Evropske komisije.

Grčka je 2008. godine usvojila zakon kojim se zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima, uključujući barove i restorane, na radnim mestima, u taksijima i na trajektima.

Ali ništa se od tada nije promenilo i velika većina restorana ne poštuje zakon, uprkos tome što većina pušača (62%) pozitivno gleda na zabranu pušenja.

Trikala, grad na severozapadu Tesalije, pokrenula je inicijativu 2016. kako bi izvršila pritisak na vladu da primeni zakon.

Vreme je da se prekine zatvaranje očiju i da se naprave mehanizmi za efikasnije nadgledanje primene postojećih nacionalnih i zakona EU”, napisao je gradonačelnik Trikale Dimitris Papastergiu ministru zdravlja.

Lider kampanje Grčka bez dima Panagiotis Behrakis pozvao je grčke političare da slede primer Trikale.

Istraživanje je pokazalo i da je 69,8% Grka spremno da dobrovoljno učestvuje u akcijama u cilju smanjenja pušenja, posebno među mladima, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…