U Evropi sužavanje medijskih sloboda ide ruku pod ruku sa erozijom institucija

televizijske kamere

Pariz, 19. april 2019. – Širom sveta autoritarni režimi pojačavaju pritisak na medije, a u Evropi sužavanje medijskih sloboda ide ruku pod ruku sa erozijom institucija, pokazuje najnoviji izveštaj o slobodi medija organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Nastavlja se trend opadanja broja zemalja u kojima novinari mogu bezbedno da obavljaju svoj posao.

Srbija je u najnovijem izveštaju pala za 14 mesta i nalazi se u kategoriji zemalja koje nisu bezbedne za rad novinara.

 Srbija je tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti, navodi se u izveštaju RSF.

Prema indeksu RSF-a za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala 14 mesta i nalazi se 90. mestu, od ukupno 180 rangiranih zmalja.

"Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika", navodi RSF.

Mnogi pokušaji da se ugrozi integritet novinara nisu istraženi, rešeni ni kažnjeni, a "agresivne kampanje klevete koje provladini mediji organizuju protiv istraživačkih novinara su u punom zamahu", dodaje se u izveštaju.

Neki hrabri novinari nastavljaju, kako se navodi, da pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali "zbog nedostatka pluralizma u zemlji njihovo izveštavanje je ograničeno".

Izuzetno je zabrinjavajuća situacija između političara i medija, lažnih vesti koje Vlada toleriše i nedostatka pluralizma u štampanim i elektronskim medijima, navodi RSF.

Prema indeksu RSF u regionu je Srbija na petom mestu, iza Slovenije, BiH, Hrvatske i Kosova, a ispred Makedonije i Crne Gore.

Slovenija je prema indeksu RSF na 34. mestu. Tokom 2018. u toj zemlji je vladala klima sve veće napetosti prema novinarima: pretnje i fizički napadi su u porastu, navodi međunarodna nevladina organizacija.

BiH, gde RSF navodi da okruženje nije povoljno za slobodu medija uz polarizovanu političku klimu, verbalne napade i nacionalističku retoriku, nalazi se na 63. mestu.

U Hrvatskoj su novinari koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i ratne zločine često žrtve kampanja uznemiravanja, i zemlja je u indeksu RSF zauzela 64. mesto.

"Uplitanje vlade u upravljanje javnim servisom HRT i dalje predstavlja stvarni problem i prepreku nezavisnosti medija u Hrvatskoj", ocenjuje RSF.

Za Kosovo RSF navodi da je "talac sopstvene nestabilnosti" i svrstava ga na 75. mesto.

Severna Makedonija je 95. Iako se situacija stabilizovala 2018, nova vlada još nije promenila zakon o audiovizuelnim medijima, suprotno obećanjima koje je dala po dolasku na vlast 2017, navodi se u izveštaju.

U Crnoj Gori, koja je na 104. mestu po indeksu RSF-a, "kao i prethodnih godina, zvaničnicu su nastavili da maltretiraju i ugrožavaju novinare" i "vlasti nastavljaju da vrše pritisak na uređivačku politiku javnog servisa RTCG".

Globalno, prosek ocena smanjio se za 0,5% u odnosu na 2017. godinu, a od 2014. godine zabeležen je pad od čitavih 11%. Od 180 zemalja uključenih u izveštaj, u svega 24% zemalja je stanje medijskih sloboda ocenjeno kao dobro, ili zadovoljavajuće.

U prethodnom izveštaju takvih bezbednih zemalja je bilo 26%. U kategoriju problematičnih zemalja prvi put su pale i SAD (48), i to zbog neprijateljske klime, pa i mržnje koja je stvorena prema medijima.

RFE navodi da su pretnje, uvrede i fizički napadi u mnogim zemljama, kao što su Indija (140) ili Brazil (105), već postale profesionalni rizik novinara.

Druge zemlja novinare pokušavaju da ućutkaju drakonskim zakonima, presudama i kaznama, hapšenjem, policijskim nasiljem ili pretresima, kao što je slučaj u Bugarskoj (111), Venecueli (148) ili Rusiji (149).

RSF navodi i primer Poljske (59) i Mađarske (87), koje su takođe pale na listi, a gde zvaničnici vladajućih stranaka odbijaju da komuniciraju sa kritički nastrojenim medijima, ili koriste državne medije kao propagandnu mašineriju i za žigosanje nepoćudnih novinara.

"Neprijateljstvo prema novinarima, čak i mržnja koju u mnogim zemljama prenose politički lideri, na kraju je dovela do ozbiljnijih i češćih napada", navodi RSF.

Prve tri zemlje prema indeksu slobode medija su Norveška, Finska i Švedska, dok se Eritreja, Severna Koreja i Turkmenistan nalaze na poslednja tri mesta, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…