1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. U EU postoji konsenzus da se otvore poglavlja

U EU postoji konsenzus da se otvore poglavlja

Šef Delegacije Evropske unije u Srbije Majkl Devenport izjavio je  da u EU postoji konsenzus da se otvore prva pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Srbijom.Devenport je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, predstavljajući godišnji izveštaj Evropske komisije, rekao da je došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog čega se može očekivati otvaranje poglavlja 35.
 
Prema njegovim rečima, načinjen je i napredak u izradi akcionih planova koji se tiču poglavlja 23 i 24, odnosno vladavine prava i borbe protiv korupcije, a napredak je postignut i u oblastima ekonomskih i strukturnih reformi.
 
On je istakao i da Srbija treba da nastavi da sprovodi reforme, uključujući reforme javnog sektora i administracije i ekonomičnog upravljanja.
 
EU je pozdravila i ulogu Srbije u unapredjenju regionalne saradnje i napore koje ulaže u bilateralne odnose, posebno kada je reč o pomirenju i dobrosusedskim odnosima, rekao je Devenport.
 
On je pozdravio i najave poverenice za rodnu ravnopravnosti Brankice Janković i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će nastaviti da štite i jačaju najranjivije grupe nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom i LGBT populaciju.
 
Kako je dodao, u izveštaju je pozdravljeno i mirno održavanje Parade ponosa već drugu godinu za redom.
 
On je ukazao i na teret koji podnosi Srbija kada je reč o migrantskoj krizi i način na koji rešava te probleme.
 
U izveštaju je naglašeno i da je Srbija važan partner u spoljnoj politici EU, kao i da uspešno predsedava OEBS-om, rekao je Devenport.
 
Izvor: Beta
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…