U EU 19 zemalja zabranilo uzgoj GM kultura

Srbija bi trebalo što pre da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim proizvodima i uskladi ga sa evropskim standardima, ali može da zabrani uzgoj GM kultura, izjavio je 18. novembra šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat (Freek Janmaat).

Većina zemalja EU je zabranila uzgoj genetski modifikovanih organizama na svojoj teritoriji u skladu sa novim propisima o GM usvojenim ove godine, a zabrane su odobrene svim zemljama koje su za to podnele zahtev. U EU se i inače gaji samo jedna kultura, Monsantov hibrid kukuruza MON810, i to u pet zemalja članica, najviše u Španiji.
 
“Što pre Srbija uskladi zakon o genetski modifikovanim proizvodima tim bolje, jer to zadržava Srbiju na putu ka članstvu u Svetsku trgovinsku organizaciju”, naveo je Janmat EurAktivu nakon brifinga o ekonomskom delu Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU.
 
Istakao je da je politika EU o genetski modifikovanim proizvodima “veoma restriktivna” i da postoje jasna pravila u pogledu označavanja i sledljivosti u lancu ishrane.
 
Ostavljamo zemljama članicama da odluče da li da uzgajaju GM kulture i imamo veoma stroge procedure naučnog testiranja proizvoda koji sadrže GM i koji su prijavljeni za dozvolu za tržište EU'', rekao je Janmat.
 
Na pitanje da li će i Srbija moći da zabrani uzgoj GM kultura prilikom usklađivanja sa evropskim standardima odgovorio je potvrdno.
 
Jedina GM kultura koja se gaji u EU, Monsantov hibrid MON 810, gajena je 2014. u EU na ukupno 142.955 hektara, od čega najveći deo otpada na Španiju s 131.537 hektara, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta o uzgoju GM u EU. Ova kultura gaji se još i u Portugaliji 8.542 hektara, Češkoj na 1.754 hektara, Rumuniji na 711 hektara i Slovačkoj na 411 hektara. 

Propisima usvojenim u martu 2015. godine zemlje članice su dobile mogućnost da svaku od GM kultura koja se odobri na nivou EU nakon procene bezbednosti za zdravlje i životnu sredinu ipak zabrane na svojoj teritoriji. 

Da bi zabranile uzgoj GM zemlje ne moraju da navode bezbednosne razloge, kako je bilo propisano pre zakonskih izmena. U obrazloženju se mogu pozivati na ciljeve ekoloških i poljoprivrednih politika, kao i na zahteve planiranja gradova i sela, socioekonomski uticaj, korišćenje zemljišta, izbegavanje prisustva GM u drugim proizvodima.

Za zabranu postoje dva mehanizma – prilikom registracije kulture u EU zemlje mogu da traže promenu oblasti uzgoja u samoj dozvoli, odnosno da traže izuzeće za svoju teritoriju, a ukoliko kompanija ipak u roku od 30 dana potvrdi prvobitnu pokrivenost, zemlja podnosi zahtev za zabranu na svojoj teritoriji. 

Uzgoj trenutno odobrenih kultura u EU zabranjen je u 19 zemalja, od čega 17 na celoj teritoriji. To su Austrija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Holandija,Italia, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta,  Nemačka, Poljska i Slovenija. Dve zemlje su zabranu zatražile i dobile zabranu samo za deo teritorije – Belgija za Valoniju i Velika Britanija za Severnu Irsku, Vels i Škotsku. 

Zabrane se odnose na kukuruz MON810, ali i na prijave za sedam različitih hibrida kukururza za nove dozvole, a Danska i Luksemburg su podneli zahteve i za četiri prijave o kojima je Evropska agencija za bezbednost hrane već izdala mišljenje. 

Trenutno je na čekanju pet prijava za odobrenje uzgoja u EU, a podneta je i jedna prijava za obnovu dozvole. Kako se navodi u izveštaju jedna kompanija je povukla prijave za dva hibrida kukuruza za teritoriju cele EU, a prema navodima u medijima ta kompanija se sprema i da ode sa evropskog tržišta zbog neisplativosti. Ne navodi se o kojoj kompaniji je reč.
 
Srbija će morati da dozvoli promet GM kultura, ali su ovi proizvodi prema evropskim propisima jasno obeleženi.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…