U Egiptu počeo Godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi (COP27)

COP27

Šarm el Šeik – Godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi (COP27), počeo je u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.

Na Samitu se očekuje učešće predstavnika iz više od 130 zemalja.

Klimatski pregovori su se do sada uglavnom usredsređivali na pitanje kako smanjiti gasove efekta staklene bašte i kako izaći na kraj sa posledicama klimatskih promena.

Na ovogodišnjem samitu moglo bi da dominira i treće pitanje – da li visoko industrijalizovane zemlje, koje su najviše izazvale ovaj problem, treba da plate zemljama koje najdirektnije osećaju njegove posledice.

Katastrofe kao što su poplave, suše, uragani, klizišta i šumski požari postaju sve češće i jače kao posledice klimatskih promena, a zemlje najviše pogođene godinama traže finansijsku pomoć da bi izašli na kraj sa njima.

Delegati će započeti dvonedeljni pregovarački proces odobravanjem dnevnog reda konferencije tokom otvaranja plenarne sednice, s fokusom na to da li su bogatije zemlje saglasne da kompenzacija bude zvanično navedena na dnevnom redu.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta na COP27.

Trenutno je na privremenom dnevnom redu sednica o sredstvima za obeštećenje, ali kreatori politike će danas odlučiti da li će je uvesti na zvanični dnevni red.

Klimatski aktivisti su najavili proteste, mnogi radnici zaposleni u turizmu su poslati kući a oni koji će u vreme samita raditi dobili su specijalne bezbednosne propusnice.

Turistima je dozvoljeno da dođu samo do graničnih punktova oko grada, cene u hotelima su se povećale deset puta, a lokalnim radnicima zabranjeno je da pričaju otvoreno sa gostima.

Kada je reč o protestima, vlade zemalja koje organizuju klimatske samite obično odrede mesto za proteste, međutim, ovog puta niko nije siguran gde se to nalazi.

Vlada je uposlila 500 taksi vozila koja će voziti goste samita, a u automobilima su postavljene kamere kako bi se pratilo ponašanje taksista.

Među učesnicima COP27 biće britanski premijer Riši Sunak, američku delegaciju predvodiće izaslanik administracije za klimu DŽon Keri, prisustvovaće i drugi brojni svetski lideri, među kojima predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…