1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. U Češkoj za cigaretu zapaljenu u restoranu kazna 200 evra

U Češkoj za cigaretu zapaljenu u restoranu kazna 200 evra

cigareta

Prag, 23. jun 2017. – U Češkoj je stupio na snagu novi antipušački zakon kojim su pušači proterani iz restorana i ugostiteljskih objekata, sa stanica javnog prevoza, igrališta za decu i sportskih terena, iz pozorišta, bioskopa i galerija a kazna za zapaljenu cigaretu na zabranjenom mestu je skoro 200 evra.

Češka je tako postala 23. zemlja Evrope u kojoj je u zatvorenim javnim prostorijama zabranjeno pušenje a izuzetak su dobili međunarodni aerodromi, zoološki vrtovi i trgovinski centri koji mogu da izdvoje posebna mesta za pušenje.

Kazne za kršenje zakona su drakonske i za ugostitelje zato što je odgovornost na njima da eventualnog pušača izbace iz objekta a ukoliko pušača ignorišu, preti im kazna od 2.000 evra, prenela je Beta.

Ko ni u restoranu ne može bez nikotina, osuđen je na nargile, koje su izuzete zbog vrlo popularnih orijentalnih čajdžinica, ili na elektronske cigarete koje su, međutim, ipak zabranjene u školama i bolnicama.

Jedan od najstrastvenijih pušača u Češkoj, predsednik Miloš Zeman, na zakon nije stavio veto, kako je kazao, jer je u sukobu interesa, ali je ostavio sebi za pravo da u predsedničkom zamku Hradčani jedna prostorija bude uvek pretvorena u pušionicu – ona u kojoj se trenutno nalazi šef države.

Česi su se od cigareta u kafanama i restoranima 30. maja opraštali raznim šaljivim "hepeninzima" u kampanji "Poslednji opušak" a već traže način kako da zaobiđu zakon ili nađu u njemu rupu, kako bi bez posledica i kazni mogli i dalje da puše na zabranjenim mestima.

Najpopularniji trik je da se kafana proglasi za privatni pušački klub, kao što su češki ugostitelji ovog proleća već isprobali da izbegnu obavezne fiskalne kase.

Drugi je da se restoran ili kafić proglasi za privremenu građevinu u kojima zakon pušenje dozovoljava.

"Češka se ovim zakonom vratila među civilizovane zemlje. Znam kako izgleda kraj pušača i verujte, to nije ništa lepo", kazao je ministar zdravlja Miloslav Ludvik, ali je dao, pre svega ugostiteljima, rok od 90 dana u kome se neće naplaćivati kazne.

U Češkoj puši oko 30% stanovništva a svake godine posledice aktivnog pušenja odnesu oko 18.000 života.

Od posledica pušenja u svetu umre više od sedam miliona ljudi godišnje, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom Svetskog dana borbe protiv pušenja koji se obeležava 31. maja.

Ta agenicija UN upozorila je i na štetan uticaj proizvodnje i distribucije duvana na životnu sredinu, dodavši da su potrebne oštrije mere za smanjenje potrošnje duvanskih proizvoda.

SZO je pozvala države da zabrane pušenje na radnom mestu i u zatvorenim prostorijama, da zabrane reklamiranje duvanskih proizvoda i da povećaju cene cigareta.

"Duvan nas sve ugrožava. Duvan povećava siromaštvo, smanjuje produktivnost… zagađuje vazduh u zatvorenim prostorijama", navela je direktorka SZO Margaret Čen u pisanoj izjavi.

SZO je upozorila da je godišnji bilans od sedam miliona smrtnih slučajeva porastao sa četiri miliona, koliko je bilo u 20. veku, i da je duvan postao najčešći pojedinačni uzrok smrti koji može biti sprečen.

Kako je navedeno, očekuje se da broj smrtnih slučajeva nastavi da raste. Posebno veliki rast se očekuje u zemljama u razvoju "na koje su duvanske kompanije u sve većoj meri usmerene u potrazi za novim tržištima da bi zaobišle pooštrene propise u razvijenim zemljama", navedeno je u izveštaju SZO.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…