U Beogradu održana prva parada osoba sa invaliditetom

11. septembar 2016. – U centru Beograda danas je održana prva parada osoba sa invaliditetom čiji je cilj da se ukaže na mnogobrojne probleme sa kojima se te osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

Skup na Trgu Republike pod nazivom "Parada hrabrosti, snage i dostojanstva" je organizovalo uduženje "Feniks" čiji članovi su ukazali da su osobe sa invaliditetom diskriminisane po raznim osnovama.

Najavili su i protestni skup, 3. oktobra u Beogradu i pozvali sve pojedince i kompanije koji mogu da pomognu osobama sa invaliditetom da iz unutrašnjosti dođu u Beograd, prenela je Beta.

Član organizacionog odbora parade Vladimir Tomaščić je rekao novinarima da je jedan od zahteva povećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica svih osoba sa invaliditetom.

"Za nezaposlenu osobu sa stoprocentnim invaliditetom taj dodatak iznosi 26.000 dinara ili manji i nije dovoljan za život, a kamoli za obezbeđivanje pomoći od strane drugog", rekao je on.

Učesnici skupa zatražili su i izjednačavanje primanja svih osoba s invaliditetom koja se isplaćuju na osnovu invaliditeta sa primanjima civilnih žrtava rata.

Traže i poštovanje i dosledno sprovođenje međunarodnih konvencija UN i EU, intenzivnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom, besplatan prevoz i uklanjanje barijera za prevoz u vozilima javnog prevoza.

Zahtevaju i oslobađanje plaćanja raznih taksi i ukidanje poreza na dodatnu vrednost na kupovinu medicinskih pomagala. 

Traže i smenjivanje u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i da pomoćnik ministra, koji vodi sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, obavezno bude osoba sa invaliditetom sa visokom stručnom spremom.

Učesnike parade, koji su organizovali i šetnju, podržao je i predsednik Nove Stranke Zoran Živković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…