U Belgiji izgrađena prva kuća uz pomoć 3D tehnologije

3D štampana kuća

Brisel, 04. avgust 2020. – Arhitetke i naučnici izgradili su u okolini Antverpena prvu kuću na svetu uz pomoć trodimenzionalnog računarskog crteža, 3D štampanja.

To je objavio portal Fokus na Belgiju.

Tehnika izrade opipljivog proizvoda sloj po sloj na osnovu 3D štampanja, postoji već 30 godina, ali je prvi put izgrađena dvospratna porodična kuća u Vesterlou, gradiću kod Antverpena.

Izbor materijala za 3D štampanje je gotovo beskrajan. U osnovi može da se koriste bakar, bronza, mesing, drvo, smola, najlon, aluminijum, titan, nikl, zlato, kobalt, reciklirana plastika, papir, šećer, čokolada, so, pesak, staklo, čak i beton.

Krajnji proizvodi su podjednako različiti, od jednostavnog tanjira ili lutke do priveska za ključeve ili haljine. Gotovo svaki predmet se može napraviti 3D štampanjem, čak i ljudski organi.

Osam partnera iz naučnog i poslovnog sveta udružili su snage, uz podršku Evropske unije (EU) kako bi sloj po sloj napravili pravu betonsku kuću od 90 kvadratnih metara na širem području Antverpena. Na mestu gradnje nije bilo građevinskih radnika, navodi portal.

Tokom izgradnje takve kuće nije bilo viška nepotrebnih materijala, tako da nema otpada. Masovno skladištenje sirovina postaje suvišno, kao i transport.

Pored toga, vreme izgradnje je kraće, arhitekti uživaju veću slobodu i za gradnju je potrebno manje radne snage, dodao je belgijski portal i zaključio da 3D štampanje „jasno ima pred sobom lepu budućnost„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…