1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. U Beču otvorena izložba o antifašističkim spomenicima u Jugoslaviji

U Beču otvorena izložba o antifašističkim spomenicima u Jugoslaviji

Foto: Melanie Hollaus/ Christoph Lammerhuber

Beč – Izložba proširene realnosti posvećena spomenicima antifašističkom otporu u nekadašnjoj Jugoslaviji otvorena je 13. septembra 2023. godine u unutrašnjem dvorištu „7“ Muzejske četvtri u Beču.

Kreatori projekta Melani Holaus i Kristof Lamerhuber na umetnički način obrađuju mesta sećanja na antifašistički otpor u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Izložba je virtuelna i moći će da se poseti putem pametnih telefona i tableta.

Za vreme Josipa Broza Tita (1953-1980) podignuto je više od 200 spomenika u znak sećanja na partizanski otpor okupatorskim silama i zločine u 2. Svetskom ratu.

Mnogi od „kamenih svedoka“ koji su svojevremeno bili simboli zajedništva svih stanovnika Jugoslavije, sada pokazuju politički i društveni raskol.

U junu 2022. godine Melani Holaus i Kristof Lamerhuber su, u okviru istraživačkog rada o antifačističkim spomenicima, bili svedoci uništavanja nacionalnog spomenika „Partizansko spomen-groblje u Mostaru“ arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Kako se Bogdanovićeva arhitektonska zaostavština nalazi u Beču, gde je boravio u egzilu, javila se ideja da se spomen-groblje predstavi u Beču.

U obliku video-instalacija, zvučnih kolaža i trodimenzionalnih digitalnih modela, spomenici se mogu doživeti u svojoj jedinstvenosti.

Oni danas, kao i mnogi drugi istorijski spomenici, postavljaju pitanja o kulturi sećanja i kontradiktornoj istoriografiji, prenosi Međunarodna kancelarija grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…