U 2023. članice EU su izvezle 867.000 tona čokolade

čokolada

Brisel – Članice Evropske unije su 2023. godine izvezle 867.000 tona čokolade u zemlje van EU, što je povećanje za dva odsto u poređenju sa 2022. godinom i oko 35 odsto više u odnosu na 2013, objavio je Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je najveći izvoznik čokoladnih proizvoda izvan EU prošle godine bila Nemačka sa 221.000 tona (ili 26 odsto ukupnog izvoza), ispred Holandije sa 123.000 (14 odsto) i Poljske sa 115.000 (13 odsto).

Slede Belgija (96.000 tona) i Italija (92.000) sa po 11 odsto udela u izvozu.

Eurostat navodi da je najveći uvoznik čokolade iz EU bila Velika Britanija sa 315.000 tona (36 odsto), slede SAD sa 72.000 tona (osam odsto) i Rusija sa 65.000 tona (sedam odsto).

Zemlje Evropske unije uglavnom uvoze čokoladu iz Švajcarske, koja vodi sa 62.000 tona (36 odsto), Velike Britanije sa 61.000 tona (36 odsto) i Ukrajine sa 22.000 tona (13 odsto).

Međutim, proizvođači se suočavaju sa enormnim poskupljenjem osnovne sirovine, jer je kakao samo ovog meseca poskupeo za oko 60 odsto, a cene su se u ovoj godini više nego udvostručile zbog loših vremenskih prilika i bolesti useva.

Trgovci su zabrinuti zbog posledica klimatskog fenomena El Ninjo koji uzrokuje suše u zapadnoj Africi, u oblasti gde se proizvodi 75 odsto ove sirovine ključne za pravljenje čokolade, prenosi Blumberg.

Kakao se proizvodi pre svega u Gani i Obali Slonovače.

Uskršnja čokoladna jaja su već poskupela zbog većih troškova za kakao, a neki proizvođači smanjuju veličinu slatkiša ili promovišu poslastice sa drugim sastojcima kako bi ublažili poskupljenje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…