U 2022. zabeležena rekordna kršenja ljudskih prava u svetu

svet
Foto: pixabay.com

Vašington – U najnovijem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u svetu,  navodi se da su u svetu zabeležena rekordna kršenja ljudskih prava i zloupotrebe koje su „užasne po svom obimu i ozbiljnosti“.

Kako se navodi, izveštaj obuhvata stanje ljudskih prava u 198 zemalja, a ovaj godišnji izveštaj se objavljuje više od 40 godina.

Navodi se da su primetna brojna kršenja ljudskih prava pre svega u Rusiji, gde se navodi da su počinjeni ratni zločini, ali i drugim kršenjima, pre svega prema učesnicima raznih protesta širom sveta, odnosa prema LGBT populaciji, rodno zasnovanom nasilju.

Kao glavni „prekršioci“ ljudskih prava navode se Rusija zbog sukoba u Ukrajini, Iran zbog protesta nakon smrti Mahse Jine Amini, Kina zbog navodnih zločina nad Ujgurima u Sinđijangu, Burma zbog vojnog režima, Avganistan zbog opresivnih i diskriminatorskih mera Talibana protiv žena i devojčica, Južni Sudan zbog nasilja na podnacionalnom nivou.

Takođe, u izveštaju se izdvaja i Sirija zbog režima koji, navodi se „nastavlja da zatvara, muči i ubija političke protivnike, branitelje ljudskih prava i novinare„.

Izdvajaju se i „autoritarne vlade“ – poput onih na Kubi, Belorusiji i Venecueli, koje su navodno osudile stotine ili hiljade mirnih demonstranata na duge i nepravedne zatvorske kazne.

Najnoviji izveštaj navodi i sve veći uticaj kršenja ljudskih prava i zloupotreba prema osobama u marginalizovanim zajednicama koje pate od negativnih efekata ekonomske nejednakosti, klimatskih promena, migracija, nesigurnosti hrane i drugih globalnih izazova.

Izveštaji o zemljama iz 2022. posebno uključuju pojačano izveštavanje o takozvanim praksama „terapije konverzije„, koje predstavljaju prisilne ili nedobrovoljne napore da se promeni nečija seksualna orijentacija, rodni identitet ili rodno izražavanje.

Demokratija, ljudska prava i radnička prava se međusobno jačaju, a podrška demokratskoj obnovi je od suštinskog značaja za promovisanje ovih prava.

Navodi se da Vlada Srbije nije napravila značajan napredak u istrazi slučaja ubistva braće Bitići, kao i da organizacije za ljudska prava kritikuju kontinuirano veličanje ratnih zločinaca i istorijski revizionizam u zemlji u vezi sa sukobima iz 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Takođe, kritikuju se i zvaničnici zbog otvorene podrške „osuđenim ratnim zločincima“, tvrdi se da policija tuče zatvorenike, kritikuje se i pravosuđe i nedostatak efikasnog parlamentarnog nadzora bezbednosnih agencija.

Dodaje se da su nezavisni mediji bili aktivni, ali i ograničeni prezasićenošću medijskog tržišta i podrškom vlade provladinim medijima, a u izveštaju se kritikuje i nedostatak slobode medijskog izveštavanja i pravosudni postupci u slučaju napada na medije.

U Izveštaju o Kosovu navode se ozbiljna korupcija u vladi i nekažnjivost, nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje, uključujući nasilje u porodici ili intimnom partneru, seksualno nasilje i druge oblike takvog nasilja, kao i krivična dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem usmerena na etničke manjine ili druge marginalizovane zajednice.

U delu izveštaja o Crnoj Gori, Stejt department kao značajna kršenja ljudskih prava navodi izveštaje o navodnoj torturi za koju su odgovorni vladini agenti, probleme sa nezavisnošću pravosuđa, restrikcije slobode izražavanja, uključujući pretnje nasiljem protiv novinara, o ozbiljnoj korupciji u vladi, izostanku istraga i odgovornosti za rodno nasilje, uključujući porodično ili nasilje intimnih partnera.

Takođe navodi krivična dela koja obuhvataju nasilje ili pretnje nasiljem čija su meta osobe sa invaliditetima i pripadnici nacionalne, rasne ili etničke grupe ili LGBT zajednice.

Izveštaj o Bosni i Hercegovini ukazuje da je dolazilo do mučenja ili nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja pritvorenika od strane policije, kao i nasilja i pretnji nasiljem protiv novinara, mešanja u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja.

U BiH je, kaže se, zabeleženo ograničenje političkog učešća za manjinske kandidate, korupcija u vladi, rodno zasnovano nasilje, uključujući porodično i seksualno nasilje i nasilje nad decom i rane i prisilne brakove među romskom populacijom.

Izveštaj je sastavljen na osnovu iskaza zaposlenih u Stejt departmentu, odnosno zaposlenih u diplomatskim misijama SAD širom sveta zajedno sa stranim vladinim zvaničnicima, međunarodnim organizacijama, pravnicima, novinarima, akademicima, zaštitnicima za ljudska i radnička prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…