U 2022. u Srbiji bilo 546.700 osoba sa visokim obrazovanjerm koja rade u oblasti nauke

Foto: pixabay.com

Beograd – U Srbiji je u 2022. bilo 546.700 lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje i rade u oblastima nauke i tehnologije kao istraživači, inženjeri, stručni saradnici ili tehničari, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi od tog broja 56 odsto su bile žene.

Rezultati Ankete o radnoj snazi u 2022. u Srbiji pokazuju i da je u kontingentu lica starosti od 15 do 74 godine koja imaju završeno visoko obrazovanje, a kojih je 1.192.300, najviše lica sa završenim prvim stepenom visokog obrazovanja, odnosno osnovnim akademskim ili strukovnim studijama (63 odsto), a najmanje je učešće doktora nauka, svega dva odsto.

Prema podacima RZS, posmatrano po starosti, najzastupljenija je starosna grupa od 35 do 44 godine sa 25 odsto učešća, a zatim starosna grupa 25 – 34 godine sa 22 odsto.

Lica sa završenim master/magistarskim nivoom visokog obrazovanja najzastupljenija su u okviru starosne grupe 25 – 34 godine i ona line 48,4 odsto, dok je najravnomerniji odnos u završenim nivoima visokog obrazovanja u starosnoj grupi 35 – 44.

Statistički podaci pokazuju i da je najviše doktoranata u starosnoj grupi 45 – 54 godina.

RZS navodi i da je najveće učešće lica koja rade kao istraživači, inženjeri, stručni saradnici ili tehničari u sektoru delatnosti „zdravstvena i socijalna zaštita“ i njih je 17 odsto, zatim sektoru „obrazovanje“ kojih je 16,6 odsto, pa „prerađivačka industrija“ sa učešćem od 10,7 odsto i „informisanje i komunikacije“ sa 10,6 odsto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…