U 2020. godini širom sveta ubijeno 50 novinara

Reporteri bez granica

Pariz, 29. decembar 2020. – U 2020. godini širom sveta ubijeno je 50 novinara, a ono što je zanimljivo da je najveći broj stradao u zemljama u miru, dok se u zemljama u kojima se vodi rat smanjuje broj ubijenih novinara, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).

To je objavljeno u godišnjem izveštaju o nasilnom tretmanu i nasilju nad novinarima, koji obuhvata period od 1. januara do 15. decembra.

Navodi se da je taj broj sličan kao 2019. godine, kada je ubijeno 53 novinara, iako novinari nisu toliko bili na terenu zbog pandemije korona virusa.

Za razliku od 2016. godine, kada je 58 odsto ubijenih novinara stradalo u „ratnoj zoni“, u 2020. godini taj broj je bio 32 odsto i oni su stradali u Siriji i Jemenu, ali i zemljama sa sukobima manjeg intenziteta poput Avganistana i Iraka.

„Drugim rečima, 68 odsto (više od dve trećine) smrtnih slučajeva bilo je u zemljama u miru, pre svih Meksiku (8), Indiji (4), Filipinima i Hondurasu (po tri ubijena novinara)“, navodi RSF.

Od ukupnog broja ubistava novinara, u 84 odsto slučajeva radi se o namernim ubistvima, što je za 21 odsto više nego godinu dana ranije, a pojedini novinari ubijeni su na posebno okrutan način – odsecanjem glave, odsecanjem delova tela, spaljivanjem, sečenjem mačetom.

 U ovoj godini najviše su stradali novinari koji su se bavili korupcijom, zloupotrebom javnih fondova ili organizovanim kriminalom, a sedam novinara stradalo je dok je izveštavalo sa protesta.

Kao primer organizacija navodi da je tri novinara u Iraku stradalo na isti način – upucani su u glavu dok su izveštavali sa protesta, a četvrti je stradao u regionu Kurdistana, dok je bežao od sukoba između bezbednosnih snaga i demonstracija.

U 2020. godini 387 novinara je uhapšeno zbog posla koji su obavljali, što je isto kao i prošle godine, a što znači da je broj uhapšenih novinara širom sveta i dalje izuzetno visok.

Takođe, u 2020. godini je za 35 odsto porastao broj uhapšenih novinarki, dok je u prva tri meseca četvorostruko povećan broj uhapšenih novinara u odnosu na 2019. godinu.

RSF ističe i da se i dalje u pritvoru nalazi 14 novinara koji su izveštavali o aktuelnoj pandemiji korona virusa. Generalni sekretar RSF Kristof Deloar izjavio je da su novinari u svetu i dalje izloženi nasilju.

„Neki bi mogli da pomisle da su novinari samo žrtve rizika svoje profesije, ali novinari su sve više meta kada istražuju ili pokrivaju osetljive teme. Ono što se napada je pravo na informisanost, što je pravo svih“, rekao je Deloar

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…