U 2015. poverenik imao 2.500 predmeta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je 2015. godine ta institucija imala 2.500 predmeta, od kojih su većinu inicirali građani, što ukazuje da je počela da se budi svest o potrebi da zaštite svoja prava.

Šabić je na konferenciji za novinare povodom Dana zaštite podataka o ličnosti, 28. januara, rekao da je broj prijava značajno povećan od 2009, kada ih je bilo 83. Poverenik je ukazao na potrebu da se što pre donese novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji se već dugo priprema.
 
"Počela se buditi svest ljudi o pravu zaštite podataka i potrebi da ga štite i angažuju državni organ, i to je bez sumnje dobro", rekao je Šabić.
 
On je ocenio i da je Srbija u ozbiljnom zaostatku što se tiče normativnog okvira i dodao da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti načelno dobar i da predstavlja prvi korak u uređenju te oblasti, ali da ima puno nedostataka.
 
Šabić je naglasio da je potrebno što pre doneti novi zakon o zaštiti podataka ličnosti i da se taj zakon već dugo priprema. Podsetio je da je ta služba pripremila model zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ali da nacrt koji je predstavljen javnosti nema dodirnih tačaka s njihovim predlogom.
 
On je istakao da Srbija ima i formalnu obavezu da usklađuje pravni sistem sa standardima koji važe u EU i podsetio da je i u Akcionom planu za poglavlje 23 u pregovorima sa EU predviđeno da će novi zakon biti donet do kraja 2015. godine.
 
"Potrebno je i uspostavljanje institucija i menjanje mentaliteta", rekao je poverenik.
 
Šabić je ukazao i da još nema Akcionog plana za sprovođenje strategije u cilju unapređenja zaštite podataka.
 
"Neophodno je da država ima strateški pristup u rešavanju problema", rekao je Šabić i napomenuo da je potreban ozbiljan napor cele države.
 
Kako je dodao, poverenik treba da reaguje samo u nekim situacijama, a ne da štiti ceo sistem, i da je obaveza organa vlasti da primenjuju propise.
 
Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da je ta zemlja zadovoljna saradnjom s poverenikom i da je njihov cilj da pomažu primenu zakona i razvoj strukturnih kapaciteta.
 
Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvi dokument koji na evropskom nivou uređuje obaveze država u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti, otvoren je za potpisivanje 28. januara 1981. godine, zbog čega se taj dan obeležava u svim članicama Saveta Evrope. Savet Evrope i Evropska komisija obeležavaju ga zajednički kao Dan zaštite podataka o ličnosti.
 
U Srbiji se taj dan obeležava u cilju podizanja svesti javnosti o značaju zaštite podataka o ličnosti i unapređenja primene principa zaštite podataka, kao i ukazivanja svim rukovaocima podataka, a pre svega organima javne vlasti, na zakonske obaveze i odgovornost za kršenje prava.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…