U 2014. izgubljeno 18 miliona hektara šuma

U svetu je u 2014. godini „nestalo više od 18 miliona hektara šuma“, što je dvostruko veća površina od Portugalije, saopštio je Institut za prirodne resurse u svetu (WRI) iz Vašingtona. Prema podacima tog istraživačkog centra, samo je u zemljama tropskog pojasa „izgubljeno 9,9 miliona hektara“ i proces nestajanja šuma se ubrzava.

Ta pojava je najizraženija u zemljama zapadne Afrike, u dolini Mekonga i visoravni Gran Čako u Latinskoj Americi zbog širenja privrednih aktivnosti, navodi se u istraživanju.

Nestajanje šuma doprinosi klimatskim promenama jer se gube takozvani „ponori“ za odrstranjenje ugljen-dioksid, pošto šume doprinose apsorpciji gasa sa efektom staklene bašte.

U praćenju nestajanja šuma najviše pažnje se posvećuje stanju u Brazilu i Indoneziji pošto se u njima nalaze najveće tropske sume na svetu. U obe zemlje je prošle godine zabeleženo smanjenje površina pod šumama u manjoj meri.

U slučaju Brazila razlog za to bi mogli biti promena cena robe i propisi. U Indoneziji je, kako se navodi, gubitak manji nego u 2012, iako su podaci razočaravajući u odnosu na 2013. kada je proces u većoj meri bio usporen.

Ipak, Brazil je u protekloj deceniji uspeo da smanji gubitak šuma za 70% i ta zemlja pruža dobar primer za očuvanje šuma, dok je Indonezija nedavno produžila moratorijum kako bi sprečila izdavanje dozvola za krčenje u nekim od svojih najbogatijih šuma.

Međutim, u 2014. udeo drugih zemalja u nestajanju tropskih šuma iznosio je više od 62%, dok je 2001. njihov udeo bio 47%.

Stanje je posebno zabrinjavajuće u Kambodži u kojoj se od 2001. do 2014. najviše ubrzao proces nestajanja šuma, navodi WRI. U toj zemlji je prošle godine izgubljena površina pod šumama četiri puta veća od one iz 2001.

Istraživači su konstatovali da su nestanak šumama u oblasti Mekonga i povećanje cena kaučuka na svetskom tržištu povezani, što ukazuje da će, sa rastom cene tog proizvoda, povećati krčenje šuma.

U više afričkih zemalja – Sjera Leoneu, Liberiji, Gvineji, Gvineji Bisao i Madagaskaru, šume takođe ubrzano nestaju.

U Demokratskoj Republici Kongo, Kongo-Brazavilu, Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici i Gabonu, površine pod šumama nestaju zbog proizvodnje palminog ulja i drvne građe.

U Latinskoj Americi, šume na visoravni Gran Čako u delu koji se postire u Paragvaju, Arentini i Boliviji, brzo nestaju zbog gajenja stoke i soje, upozorava WRI.

U istraživanju je praćeno nestajanje šuma koje uključuje krčenje ili izumiranje šuma bez obzira na razloga. Obuhvaćene su sve vrste šuma, od tropskih kišnih šuma u Indoneziji do planskih zasada u Evropi.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…