Tužilaštvo za dve godine nije donelo odluku o pokretanju istrage zbog sumnje na pranje novca SNS, SPS I URS

korupcija

Beograd, 20. januar 2019. – Ni posle dve godine otkako je Agencija za borbu protiv korupcije prijavila SNS, SPS i URS Višem javnom tužilaštvu zbog sumnje na pranje novca tokom kampanje 2014. godine nije počela istraga u ovom slučaju.

Kako je Insajderu rečeno u Tužilaštvu, policiji je tek u novembru prošle godine poslat zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, nakon čega će biti doneta odluka o pokretanju istrage ili obustavi postupka.

Još u martu 2017. godine, nakon sprovedene kontrole izveštaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Srpsku naprednu stranku, Socijalističku partiju Srbije i Ujedinjene regione Srbije zbog sumnje da su prali novac. Iako je od tada prošle skoro dve godine, krivičnog postupka, koji je zatražila Agencija, i dalje nema.

Prvo smo prikupljali obaveštenja od drugih državnih organa, a nakon toga, u novembru prošle godine, isti zahtev smo prosledili policiji. U toku je pretkrivični postupak. Tek po dostavljanju izveštaja iz policije, bićemo u mogućnosti da donesemo odluku o pokretanju istrage ili obustavi postupka“, navode za Insajder u Višem javnom tužilaštvu.

U izveštaju koji je Agencija prosledila Tužilaštvu navedeno je da je određeni broj lica koji su SNS-u, SPS-u i URS-u uplaćivali donacije za kampanju istovremeno bio i korisnik socijalne pomoći.

U izveštaju piše i da je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je 135 lica u kratkom vremenskom roku položilo iznose od 40.000 dinara na lične račune, da bi ubrzo taj novac prebacili kao donaciju SNS.

Prema podacima Uprave, reč je o ukupno 5,4 miliona dinara koji su donirani najvećoj vladajućoj stranci, bez objašnjenja o poreklu novca.

U izveštaju su takođe istaknuta dva sumnjiva bankarska transfera drugim strankama – jedan u vrednosti od 650.000 dinara SPS-u i drugi vredan 80.000 dinara URS-u.

Zbog svega toga, Agencija u izveštaju prosleđenom Tužilaštvu ocenila da „sve navedene činjenice i nelogičnosti u prikupljanju sredstava za finansiranje SNS, SPS i URS ukazuju na to da je jedno ili više lica dalo sredstva fizičkim licima koja se pojavljuju u izveštaju kao donatori“, odnosno da „ukazuju na postojanje sumnje da je izvršeno krivično delo pranje novca“.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić u intervjuu Insajderu u novembru 2017. godine negirao je da je njegova stranka prala novac.

On je tada naveo da SNS ima „najčistije finansije“, kao i da bi Agencija za borbu protiv korupcije i Više javno tužilaštvo trebalo da završe posao kada su u pitanju sumnje o pranju novca.

Vučić je tada rekao da su donatori SNS uplaćivali identične iznose od po 40.000 dinara jer, kako je naveo, pretpostavlja da zakonom nije dozvoljeno da pojedinci uplate više od toga.

Međutim, zakon dozvoljava da privatna lica doniraju do 20 prosečnih plata, što je daleko više od iznosa koji su uplaćivali donatori SNS.

Podsetimo, na pitanje urednice Insajdera Brankice Stanković kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, a da su neki od njih istovremeno i korisnici socijalne pomoći, Vučić je odgovorio da „pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga“.

Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: „A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku“, rekao je Vučić.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, a kažnjiva je i namera prikrivanja izvora finansiranja.

Uplata identičnih donacija u izbornim kampanjama SNS-u je postala ustaljena praksa. Tako je za predsedničke izbore 2017. za kampanju Aleksandra Vučića 6.940 građana većinom uplatilo iznose od 40.000 dinara, prenosi Insajder.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…