Tužilaštvo dve godine ignoriše zahtev da otvori istragu o ubistvu novinara Milana Pantića

Milan Pantić

Beograd, 07. jun 2020. – U četvrtak 11. juna navršava se 19 godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, a taj zločin i dalje nije razrešen.

To je podsetila Komisija za istraživanje ubistava novinara i ukazala da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal dve godine ignoriše zahtev da otvori istragu.

Milanovi najbliži, novinari i javnost Srbije bezmalo 20 godina traže pravdu za Milana Pantića. A pravde nema: ubistvo nije razrešeno, ubice nisu lišene slobode, a nalogodavci su i dalje anonimni, navodi Komisija, podsećajući da je preokrenula je pravac istrage o ovom zločinu.

Radna grupa Komisije na čelu sa Draganom Kecmanom, policijskim inspektorom čijom zaslugom su rasvetljene okolnosti pod kojim je ubijen Slavko Ćuruvija, došla je do krucijalnih novih saznanja o nalogodavcima i izvršiocima zločina nad Milanom.

Ovog 11. juna navršiće se pune dve godine otkako Komisija, na osnovu saznanja do kojih je proteklih godina došla, traži da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj Milana Pantića i otvori službenu istragu.

Zahtevu Komisije pre dve godine se javno pridružilo i Udruženje novinara Srbije čiji je Milan bio član.

No, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal dve godine ignoriše zahtev da otvori istragu u slučaju novinara za koga duboko verujemo da je ubijen zbog toga što je uporno istraživao sumnjive privatizacije u Jagodini i detaljno obaveštavao javnost o svojim otkrićima„, navodi se u pisanoj izjavi predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića.

Specijalno tužilaštvo dužno je da javno objasni svoje nečinjenje i ravnodušnost prema ubistvu srpskog novinara, naglasio je Matić.

Kolega Pantić je 2001. godine poverovao da je Srbija demokratska država u kojoj novinari smeju da rasvetljavaju okolnosti pod kojim se obavljaju važni državni poslovi, kao i da ukazuju na sumnjive rabote važnih državnih funkcionera.

Ta zabluda ga je koštala života, ocenio je Matić.

Jedini način da se odužimo poštenom i profesionalnom novinaru je da dokažemo da je pravda, iako spora, dostižna, poručio je Matić, ocenivši da „policija i pravosudni organi u Jagodini nisu dorasli ovom zadatku„.

Naša saznanja ukazuju da dugogodišnja istraga nije vođena kako valja, da bitni materijalni dokazi nisu sačuvani, da važne istražne radnje nisu obavljane, dok druge nisu na odgovarajući način obrađene i dokumentovane.

Ali, zavera da se ućutka Milan Pantić, po svemu što sada znamo, nije ni kovana u Jagodini, već u krugovima koji su odlučivali o privatizacijama u Republici. Ubistvo Milana Pantića je organizovani zločin za koji je, duboko smo uvereni, nadležno tužilaštvo za organizovani zločin sa sedištem u Beogradu. Ignorisanje te činjenice baca ružno svetlo na sve nas.

Specijalno tužilaštvo ne sme skrštenih ruku da čeka dvadesetu godišnjicu ubistva Milana Pantića, poručio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…