Tužilaštvo da objasni zadržavanje Ane Lalić i obustavi svaki postupak koji eventualno i dalje vodi protiv nje

Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 02. april 2020. – Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da traži obustavljanje svakog postupka koji se eventualno vodi protiv novinarke Ane Lalić i istakla da njeno privođenje predstavlja nedopustivu demonstraciju sile nad novinarima.

Njeno privođenje, i to zbog objavljivanja teksta, nikako ne sme da da se dogodi u normalnom demokratskom društvu. Vanredno stanje ne sme da bude izgovor za obračun sa novinarima i zastrašivanje medija. Kako su se takvi obračuni završili tokom vanrednog stanja 1999. godine – znamo„, podseća Fondacija Slavko Ćuruvija.

Fondacija zahtreva od Tužilaštva i policije da javnosti objasne po kom osnovu su odredili meru zadržavanja Ani Lalić, za koje je delo terete i da li se protiv nje i dalje vodi postupak.

Ako se takav postupak vodi, Fondacija zahteva da on odmah bude obustavljen.

Hapšenje novinara koji javnosti predstavljaju činjenice o toj borbi ugrožava ne samo osnovna prava garantovana Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama, već potencijalno ugrožava i same živote građana„, navodi se u saopštenju.

Kako je naglašeno „zaprepašćeni smo činjenicom da se, umesto da sve svoje kapacitete usmeri na zdravstveni sistem, država obrušava na one koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti„.

Fondacija poziva Vladu da prekine sa „zloupotrebom pravosuđa i obezbedi nesmetan rad svih novinara“ na teritoriji Republike Srbije.

Nijedan novinar u Srbiji više ne sme da bude privođen i krivično gonjen zbog svog profesionalnog rada„, zaključuje Fondacija Slavko Ćuruvija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…