Tusk: zaštita granica u nadležnosti je država članica

Donald Tusk

Zaštita granica spada u nadležnost nacionalnih država, ali s druge strane, Evropa ne može ostati ranjiva kada zemlje članice ne mogu zaštiti svoje granice, izjavio je u predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Zaštita granica jeste i treba biti u nadležnosti nacionalnih država. Stoga  moramo analizirati najkontroverzniju ideju da Evropska granična straža može ući na teritoriju suverene države. Ali Evropa ne može ostati ranjiva u situaciji kada zemlje članice ne mogu zaštiti svoje granice. Ako odbacimo predlog Komisije moraćemo naći drugo, takođe teško, rešenje", rekao je Tusk pre početka samita na kojem će jedna od tema biti i predlog Komisije za uspostavu Evropske granične i obalne straže kako bi se zaštitile spoljne granice Evropske unije.

Komisija je ove nedelje predložila da se pripadnici nove agencije, koja bi zamenila Frontex, mogu uputiti na spoljne granice EU čak i u slučajevima kada zemlja članica na čije granice dolaze ne da svoj pristanak.

Međutim, ne očekuje se da čelnici Evropske unije na svom samitu donesu svoj stav, nego će u zaključcima pozvati Savet EU i Evropski parlament da što pre razmotre taj predlog.

Tusk je rekao da "s velikim zadovoljstvom pozdravlja predlog Komisije o jačanju nadzora nad spoljnim granicama, jer je kontrola granica condicio sine qua non za svaku migracijsku politiku". 

Jedna od najvažnijih tema na samitu biće i britansko pitanje. Čelnici EU pokušaće postići dogovor oko reformi koje London traži da bi ostao u Evropskoj uniji. Na ovom samitu cilj je postići politički dogovor o preostalim otvorenim pitanjima kako bi se konačni dogovor mogao uobličiti do februara sledeće godine.

"Što se tiče britanskog pitanja, sve zemlje pokazuju dobru volju, ali to ne menja činjenicu da su neki delovi britanskog predloga čine neprihvatljivim", rekao je Tusk.

Britanski premijer David Cameron je prošli mesec objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU, kako bi on mogao svojim biračima preporučiti da glasaju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017.

 Evropske diplomate tvrde da su tri područja "rešiva", ali da ostaje četvrto nerešeno pitanje, a to je pitanje socijalnih naknada i slobode kretanja, odnosno britanskog zahteva da se ograniči tzv. socijalni turizam, to jest pravo državljana drugih članica na socijalne beneficije u Britaniji. London je tražio da radnici iz drugih zemalja članica moraju raditi najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji pre nego što dobiju pravo na socijalne beneficije koje imaju domaći radnici, što je diskriminacija i u direktnoj suprotnosti s načelima i propisima EU.   

I predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker komentarisao je britansko pitanje nakon sastanka s predsednikom Evropskom parlamenta Martinom Šulcom.

"Želimo pošten dogovor s Britanijom, a taj pošteni dogovor mora biti pošten i prema drugim zemljama. Ulazimo u konkretnu i ključnu fazu pregovora s našim britanskim kolegama. Komisija je spremna razmotriti i druge opcije uz onu koju je izneo britanski premijer i prilično sam uveren da ćemo naći rešenje za to vrlo komplikovano pitanje", rekao je Junker.

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…